6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

17.06.2022 / 23:37 Politika - Završen sastanak

Dodik o susretu s Putinom: Rusija je garant postojanja BiH

Dodik o susretu s Putinom: Rusija je garant postojanja BiH
Foto: Agencije

U Rusiji je završen sastanak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Veoma važan sastanak. Potpuno prijateljski oko tema koje su i ranije bile u fokusu. Prije svega političkih, oko Dejtonskog sporazuma, uloge Rusije koja je garant sporazuma, uloge takozvanig visokog predstavnika, ja sam ponovo obavijestio predsjednika Putina da oj nema odluku Svjeta bezbjednosti, rekao je Dodik.

Dodik je nakon sastanka sa Putinom rekao da oni u Rusiji visoko cijene da RS nije dio onih koji dijele stav o sankcijama Rusiji.

- Rekao sam ovdje da neki u BiH koji žele sankcije, ne vode računa o tome da je Rusija garant Dejtona i neobjašnjivo je da uvodite sankcije nekome ko je garant vašeg postojanja. On se na to nasmijao, rekao je Dodik i dodao:

- Rekao sam mu da tamo postoji Misija Althe. Naš će prijedlog biti Rusima da glasaju za Misiju Althea u mandatu koji je do sada nama bio poznat. U Njemačku nemam povjerenja, ona ima neke aspiracije tamo. Nama ne trebaju oni koji tamo dolaze s vojskom koji bi se bavili političkim modeliranjem BiH, a Njemci to žele.

Dodik je dodao da će "BiH ostati, ako ostane, zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda".

Dodik je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak u septembru, na kojem će biti ratzgovarano o realizaciji projekata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo