10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

17.06.2022 / 18:01 Regija - Diplomatski skandal

Na proslavi Dana državnosti Hrvatske himna nacističke Njemačke

Na proslavi Dana državnosti Hrvatske himna nacističke Njemačke
Foto: Agencije

Generalni konzul Konjevod, koji uopće nema pojma o Njemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno, ističe se.

Proslavu Dana državnosti Hrvatske u Frankfurtu 1. juna obilježio je skandal. Naime, na proslavi, koju je organizirao tamošnji hrvatski konzulat na čelu s generalnim konzulom Vedranom Konjevodom, izvedena je njemačka himna iz vremena nacizma umjesto službene njemačke himne.

- Na otvaranju proslave otpjevane su hrvatska himna i himna SR Njemačke. Problem je što je umjesto važeće njemačke himne otpjevana verzija koja je nakon 1945. godine zabranjena, odnosno izmijenjena. Umjesto 'Einigkeit und Recht und Freiheit' (Jedinstvo i pravo i sloboda, op.a.) otpjevana je verzija iz doba nacionalsocijalizma 'Deutschland Deutschland über Alles' (Njemačka Njemačka iznad svega, op.a.). Veće blamaže nije moglo biti, ispričao je jedan svjedok događaja i dodao:

- Jedna njemačka političarka koja je bila na proslavi odmah je ustala i javno se ogradila. Generalni konzul Konjevod, koji uopće nema pojma o Njemačkoj, a kamoli o himni, izgledao je priglupo i nije mu ništa bilo jasno. Tragedija je tim veća što je kao gost nazočan bio i Uwe Becker povjerenik savezne pokrajine Hesen za antisemitizam, koji je ujedno i državni tajnik u vladi Hesena.


Njemačka političarka koju spominje koja se spominje je zastupnica CDU-a u gradskom vijeću Frankfurta, Anita Akmadža, koja je inače hrvatskog porijekla, piše Index.hr.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo