5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 5°C
Bihać 2°C

17.06.2022 / 10:56 Politika - Austrijski kancelar

Nezamislivo da damo Ukrajini status kandidata, a BiH držimo izvan

Nezamislivo da damo Ukrajini status kandidata, a BiH držimo izvan
Foto: Karl Nehammer / Agencije
Austrijski kancelar Karl Nehammer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u EU podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda.

Nehammer smatra da se moraju primijeniti ista mjerila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

Ne smije biti dvostrukih standarda

- Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan - naglasio je Nehammer za njemački dnevnik "Welt".

Potcrtava kako postoje jasni kriterijumi koji se moraju bez izuzetka ispuniti.

- Ne smije biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase - ocjenjuje Nehammer.

Iako Kijev traži brze pristupne pregovore, Nehammer poručuje da se u Ukrajini ne smiju buditi pogrešna očekivanja, jer je proces proširenja kompleksan i dug.

- Trebalo bi zbog toga razmišljati o međukoracima u pristupnom procesu, naprimjer u smislu jednoj pripremnog prostora za članstvo. Taj pripremni prostor nije zamjena za pristupni proces, već će paralelno ići s njim i olakšat će približavanje standardima EU - objasnio je on.

Nehammer je kazao da je nesporno da je Ukrajina dio evropske porodice, i da Austrija, kao vojno neutralna zemlja, podržava Kijev koliko može u borbi protiv ruske agresije, kao i naporima za okončanje rata.

Edtstadler: Nema prečica na putu u EU

I ministrica za evropske poslove u austrijskoj vladi Karoline Edtstadler za "Kleine Zeitung" rekla je da nema prečica na putu u EU.

- Ne smije biti kandidata dvije klase. Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo čekaju na dalji korak u procesu proširenja, a BiH čeka još uvijek na status kandidata i najvjerovatnije će preteći Ukrajinu. Ne smijemo mjeriti dvostrukim aršinima - poručila je ona.

Da li će Gruzija ili Moldavija dobiti status kandidata, prema njenim riječima, zavisi od toga da li ispunjavaju uslove.

- Ja sam veliki fan evropske integracije i ne smije biti različitog ophođenja - dodala je Edtstadler, prenosi Tanjug.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo