16.06.2022 / 15:07 Rat u Ukrajini - Zbog invazije

Litvanski parlament pozvao na krivično gonjenje ruskog rukovodstva

Litvanski parlament pozvao na krivično gonjenje ruskog rukovodstva
Foto: Agencije
Litvanski parlament je u četvrtak pozvao na krivično gonjenje ruskog rukovodstva zbog invazije na Ukrajinu i, kako je rekao, široko rasprostranjene prisilne deportacije Ukrajinaca na rusku teritoriju.

Najmanje milion Ukrajinaca deportovano je u Rusiju i teritorije pod ruskom kontrolom, uključujući 200.000 djece, naveo je parlament u prijedlogu koji je jednoglasno usvojen.

Moskva svoju skoro tromjesečnu invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za oslobađanje Ukrajine od fašista, tvrdnja za koju Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je neosnovan izgovor za ničim izazvan rat.

- Pravda će biti postignuta samo kroz krivično gonjenje ruskih lidera, drugih visokorangiranih organizatora zločina i direktnih izvršilaca neprijateljstava i deportacija civila u Ukrajini - navodi se u zahtjevu.

U prijedlogu se ne navodi konkretan organ koji bi trebao voditi krivično gonjenje, ali se pozivaju "druge zemlje" da iskoriste princip univerzalne jurisdikcije koji omogućava zemljama da sude optuženim ratnim zločincima iz drugih država, prenosi Reuters.
Tužioci koji istražuju slučajeve ratnih zločina u Ukrajini ispituju navode o nasilnoj deportaciji djece u Rusiju nakon invazije dok sastavlja optužnicu za genocid, rekao je glavni ukrajinski tužilac 3. juna.

Ruska državna novinska agencija TASS je 30. maja citirala neimenovanog zvaničnika za provođenje zakona koji je rekao da je "više od 1,55 miliona ljudi koji su stigli sa teritorije Ukrajine i Donbasa prešlo granicu s Ruskom Federacijom. Među njima je više od 254.000 djece".


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo