21°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

14.06.2022 / 10:26 Obrazovanje - Nova akademska godina

Predložena upisna kvota studenata na Univerzitetu u Bihaću

Predložena upisna kvota studenata na Univerzitetu u Bihaću
Foto: FENA

Članovi Senata Univerziteta u Bihaću utvrdili su upisnu kvotu studenata za sva tri ciklusa studija u narednoj akademskoj godini. Predložena kvota za prvi ciklus studija je 422 studenta, za drugi 163, te 10 studenata za treći ciklus.

"Očekujemo približan broj kandidata kao i prošle godine, s realnom naznakom da bi taj broj ipak mogao biti nešto manji. Jednostavno, statistički podaci potvrđuju manji broj maturanata koji okončavaju srednjoškolsko obrazovanje, pa su i fakulteti delegirali za nijansu manje kvote", kazao je rektor Univerziteta u Bihaću Fadil Islamović.

Na osnovu prethodnih iskustava, najveće interesovanje za upise očekuje se na Tehničkom, Ekonomskom i Fakultetu zdravstvenih studija. Istaknuto je i kako su u toku procesi za osnivanje univerzitetskih studijskih programa, kod kojih je pravna osnova definisana ranije usvojenim Pravilnikom.

"U toku je proces između Tehničkog i Biotehničkog fakulteta, za stvaranje Odsjeka šumarstva i drvne industrije. Intenzivno se pripremaju elaborat i nastavni planovi za novi nastavnički profil hemija - biologija. Na dnevnom redu naredne sjednice Senata očekujemo i elaborat Pravnog fakulteta za treći studijski ciklus", dodao je rektor Islamović.

Prijedlog Senata sada treba dobiti saglasnost resornog ministarstva i Vlade Unsko-sanskog kantona, pa se raspisivanje Konkursa očekuje između 15. i 20. juna.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo