13.06.2022 / 22:00 Politika - Gradonačelnica Sarajeva

Karić primila članove saudijske porodice Gazzaz, nasljednike jednog od najvećih vakifa u BiH

Karić primila članove saudijske porodice Gazzaz, nasljednike jednog od najvećih vakifa u BiH
Foto: Vijesti.ba

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas je primila članove ugledne i uticajne saudijske porodice Gazzaz.

Hussein Gazzaz je jedan od najvećih individualnih dobročinitelja i vakifa u BiH nakon rata. On je 1998. godine uložio višemilonske iznose, između 20 i 30 miliona KM, za finansiranje izgradnje obrazovnog centra i školovanje preko 700 djece iz BiH, koja su u ratu ostala bez roditelja.



Uvakufio je sredstva za izgradnju i finansiranje rada jetimskog naselja „Al Walidein Gazzaz“ u naselju Mojmilo u Sarajevu.

Rođen je 1925. godine u Mekki, školovao se u Egiptu, a nakon završetka školovanja vratio se u Saudijsku Arabiju gdje se bavio porodičnim biznisom i humanitarnim radom. 

Gradonačelnica Karić danas je primila njegovog nasljednika, sina Asima Gazzaza i njegovu suprugu koji su u privatnoj posjeti Bosni i Hercegovini. 

U znak zahvalnosti za doprinos Husseina Gazzaza, Karić je njegovom sinu uručila "Zlatnik Grada Sarajeva" i pozvala ga da bude gost Grada Sarajeva, čija vrata su porodici Gazzaz uvijek otvorena, poručeno je.

Također, pokrenuta je i inicijativa za davanjem imena jedne ulice u Sarajevu po Husseinu Gazzazu, a gradonačelnica je izrazila podršku ovoj inicijativi.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo