17°C
Mostar 23°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

06.06.2022 / 17:43 Politika - Državni sekretar SAD

Blinken poslao jasnu poruku nakon sankcija Čavari i Šeraniću

Blinken poslao jasnu poruku nakon sankcija Čavari i Šeraniću
Foto: Vijesti.ba
U skladu s Izvršnom uredbom 14033, danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD na listu uvrstio dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

- Danas su Sjedinjene Američke Države poduzele mjere protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića zbog njihovih postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH, navedeno je u saopćenju objavljenom na Twitter profilu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodano je kako njihove destabilizirajuće aktivnosti ometaju budućnost koju je BiH odabrala u euroatlantskoj zajednici naroda i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

- Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje ovlasti kako bi pozvali na odgovornost sve one koji potkopavaju Dayton i demokraciju u BiH, navedeno je u saopćenju.

Oglasio se i američki državni sekretar Antony Blinken.

- Etno-nacionalističke stranke ne mogu kompromitovati budućnost Bosne i Hercegovine na račun njenih građana. Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao dva zvaničnika koji su potkopali Dejtonski mirovni sporazum i demokratske procese u Bosni i Hercegovini - napisao je Blinken na Twitteru.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo