10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.06.2022 / 09:07 Regija - Kosovski premijer

Kurti odbio poziv za ‘Otvoreni Balkan’

Kurti odbio poziv za ‘Otvoreni Balkan’
Foto: Albin Kurti / Agencije
U saopćenju Vlade Kosova navodi se da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji

Kosovski premijer Albin Kurti odbio je poziv premijera Sjeverne Makedonije Dmitra Kovačevskog da prisustvuje sastanku inicijative "Otvoreni Balkan" u Ohridu 7. i 8. juna, prenose kosovski mediji na koje se poziva agencija Tanjug.

Kako je prenijela Koha, u saopćenju Vlade Kosova navodi se da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji.

Premijer Kosova je naveo da njegova država pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti i zato je aktivno angažirana u Berlinskom procesu.

Kurti u pismu dodaje da Berlinski proces pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujući Zajedničko regionalno tržište, koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Sofiji 2020. godine.

Tvrdi i da Srbija u okviru Berlinskog procesa zahtijeva nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta koji dozvoljava regionalnu saradnju baziranu na principima ravnopravnosti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo