18°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

31.05.2022 / 18:37 Rat u Ukrajini - Hrvatski premijer

Plenković: Milanović vodi politiku koja ide na ruku ruskom agresoru

Plenković: Milanović vodi politiku koja ide na ruku ruskom agresoru
Foto: Andrej Plenković / Twitter
Hrvatski premijer Andrej Plenković u Briselu je komentirao odluku EU o embargu na rusku naftu, predsjednika Zorana Milanovića, ali i Mađarsku i njenog premijera Viktora Orbana, koji je donio odluku da stranci ne mogu točiti gorivo po mađarskim cijenama.

- Nije tačno da sankcije ne pomažu. Rusija zahvaljujući svojim energentima finansira ratne operacije u kojima svakodnevno gine veliki broj vojnika i civila - rekao je Plenković nakon završetka summita EU u Briselu na kojem je dogovoren šesti paket sankcija protiv Rusije.

Sankcije su moralno pitanje

Dodao je da su sankcije moralno pitanje i da treba biti na pravoj strani historije i prava.

- Vlada to jest, ja to jesam, a je li to gospodin Milanović, neka se zapita hrvatska javnost.

Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i u interesu EU, u interesu pravde i solidarnosti, a ako on vodi politiku koja bi, kada se sve rezimira, trebala ići na ruke ruskom agresoru, neka to objašnjava građanima, mi to ne vodimo.

Nažalost, to se zbiva već mjesecima i to više nije slučajnost, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku - poručuje Plenković.

Odbacio je Milanovićeve ocjene da Hrvatska nije nikakvo energetsko čvorište.

- Čovjek ili ne zna ništa, ili je ljubomoran, ili govori bez ikakvih argumenata samo da bi ga neko čuo.

Negirati stratešku ulogu Hrvatske u našem susjedstvu, sve aktivnosti koje poduzimamo, činjenicu da je LNG terminal realiziran u našem mandatu, činjenicu da će ulaganja u kritičnu infrastrukturu Hrvatskoj dati jedan sasvim drugi položaj, može se nazvati ili neinformiranošću, neznanjem ili jalom i ljubomorom. Sve je to ljudski i meni je žao što daje takve izjave - ističe Plenković.

Za Orbanovu odluku, po kojoj po povoljnim cijenama u Mađarskoj gorivo mogu točiti samo oni s mađarskim tablicama na vozilima, rekao je kako to ne dolazi u obzir i da će ta odluka sigurno pasti.

Kršenje evropskih prava

- Bitno je da Mađarska ne diskriminira druge državljane EU. Ne može se reći na pumpi "Mađari mogu, a neko s hrvatskom registracijom ne može". To ne dolazi u obzir, to je čisto kršenje evropskih prava. To mora stati i stat će.

Ako već imate takvu cijenu, ne možete onemogućiti drugima. To ne dolazi u obzir. To će pasti na sudu sigurno. Nema teoretske šanse - uvjeren je Plenković.

Komentirao je još jednom Orbanovo protivljenje embargu.

- Nije ovdje samo stvar Mađarske, ima nekoliko zemalja koje su u potpunosti ovisile o energentima iz Rusije. Zato i nije otvarana tema plina u ovom trenutku, jer nema alternativnih pravaca.

Ne možete presjeći "ovo više ne ide" dok se ne stvori infrastruktura i međusobna povezanost da energenti dođu od drugdje. To govorim o plinu.

Ovdje se dogodilo jer veliki broj zemalja ima problem da se naglo stane. Zato je i taj tranzicijski period, ali on će trajati ograničeno - zaključio je Plenković.


(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo