8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.05.2022 / 17:11 Rat u Ukrajini - U centru grada

Mariupolj: Pronađena masovna grobnica s tijelima ukrajinskih vojnika

Mariupolj: Pronađena masovna grobnica s tijelima ukrajinskih vojnika
Foto: Agencije
Tijela više od 50 ukrajinskih vojnika pronađena su u masovnoj grobnici u parku u Mariupolju, rekao je za Tass Dmitri Kalašnjikov iz Biroa za forenzičku medicinu samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

- Grobnica se nalazi u parku blizu Metalurg stadiona, praktično je u centru grada. Na dva mjesta su pronađene prazne plastične boce sa spiskovima koje je potpisao komandant ukrajinske vojne jedinice.

Na spisku se nalaze prezimena, imena, nadimci, pozicija i čin. Na tim spiskovima su 52 imena. Na skoro svim tijelima na nekoliko mjesta u džepovima se nalaze podaci o preminulima, koji se poklapaju sa onima iz tabele - rekao je Kalašnjikov.

Grobnica je rov širok oko metar i po i dugačak 50 metara. Kako je objasnio Kalašnjikov, tijela su bila naslagana jedna na druga, a neka su se nalazila u plastičnim kesama. Za sada je otkriveno 14 tijela, a stručnjaci nastavljaju ekshumaciju i preglede tijela.

Kalašnjikov je rekao da značajan broj pronađenih tijela pripada ukrajinskim marincima i mornarima, među kojima je i nekoliko oficira.

Na skoro svim tijelima nalaze se prostrijelne rane ili povrede od šrapnela. Kod mnogih su primjetni tragovi pružene medicinske njege.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je 20. maja da je ruska vojska potpuno "oslobodila" teritoriju čeličane Azovstal, u kojoj su bili blokirani ukrajinski borci, branioci Mariupolja. Iz čeličane se predalo oko 2.400 ukrajinskih vojnika.


(Vijesti.ba / RTCG)

Izdvajamo