31°C
Mostar 35°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

28.05.2022 / 14:38 BiH - Na današnji dan

Prije 27 godina poginuo Irfan Ljubijankić i njegovi saradnici

Prije 27 godina poginuo Irfan Ljubijankić i njegovi saradnici
Foto: Arhiv
Na današnji dan 1995. godine poginuo je Irfan Ljubijankić, bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Poginuo je u ranim jutarnjim satima 28. maja 1995. godine, u posljednjim mjesecima rata u Hrvatskoj i BiH, na području Slunjskih brda, kod sela Kremen, koje se nalazi na cesti između Slunja i Cetingrada u Hrvatskoj.

Helikopter kojim je putovao s improviziranog vojnog aerodroma Ćoralići kod Cazina prema Zagrebu srušili su raketom pripadnici tzv. Srpske vojske Krajine (SVK). Pored dr. Ljubijankića, u letjelici su bili Izet Mehmedagić, zamjenik ministra pravde Republike BiH, Mensur Šabulić, savjetnik u Ambasadi Republike BiH u Zagrebu, major Fadil Pekić, pripadnik MUP-a Republike BiH i lični pratitelj ministra Ljubijankića, pilot N. Dudajev i dvojica članova posade Mirsad Dupanović i Mihail Maksumenko Grigorijevič. Dan ranije, ministar Ljubijankić i njegovi saradnici prisustvovali su Konstituirajućoj sjednici Unsko-sanskog kantona, prvog federalnog kantona u BiH.

Ljubijankić rođen je 26. novembra 1952. godine u Bihaću. Medicinski fakultet završio je na Beogradskom univerzitetu 1977. Jedno vrijeme (16 mjeseci) radio je u Libiji kao ljekar opće prakse. Od 1980. do 1984. specijalizirao je otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju. U isto vrijeme je završio postdiplomski studij iz ORL i MFK u Zagrebu, poslije čega je ponovo godinu dana proveo u Libiji.

1990. Ljubijankić bio je jedan od osnivača Stranka demokratske akcije.  27. marta 1994. izabran je za predsjednika Glavnog odbora SDA.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo