31°C
Mostar 35°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

28.05.2022 / 08:22 Politika - Zamjenik ministra finansija

Hazim Rančić: Bevanda je prekršio zakon

Hazim Rančić: Bevanda je prekršio zakon
Foto: Federalna.ba
O politici Ministarstva finansija i trezora BiH, državnom budžetu, opstrukciji odobravanja novca za izbore. o tome ko krši zakon i u čijem interesu – za Rezime je govorio Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora.

Njegova komunikacija s minstrom Vjekoslavom Bevandom, kaže Rančić, trebala bi biti daleko bolja – ona je kurtoazna, ali to je prilično rijetko: “Sastanaka nema, čujemo se telefonom, putem poruka ili mailom – ali to nije dovoljno”. Rančić dodaje kako se to ne tiče samo njih dvojice – nego i njihovih saradnika.

Rančić je podsjetio kako Bevanda i druga dva HDZ-ova ministra nisu dopustili da se odluka o novcu za CIK BiH nađe na dnevnom redu: “On zna razloge zašto je to uradio, a izgovor – da je to nezakonito – ne stoji jer Zakon o finansiranju institucija BiH propisuje mogućnost da Vijeće ministara BiH može donijeti odluku za posebne programe, a koji nisu sadržani u odluci o privremenom finansiranju, tj. u prethodno usvojenom budžetu”. Rančić ističe i da Izborni  zakon propisuje, kao obavezu, da su institucije dužne CIK-u BiH dostaviti sredstva za provođene izbora i to u roku 15 dana od dana raspisivanja izbora. Taj rok je, nastavlja Rančić istekao 19. maja, budžet nemamo, tako da je Vijeće ministara BiH organ koji je, u skladu sa zakonom, morao donijeti odluku i dostaviti CIK-u BiH sredstva.

Tri HDZ-ova ministra, očito je, imaju druge povode zbog koji se tako ponašaju, smatra Rančić, a javnost vidi da je to pokušaj ucjene CIK-a BiH da prolongira izbore i da se ostvare politički ciljevi kroz izmjenu zakona sa zahtjevima koji su u suprotnosti Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te presudama Evropskog suda za ljudska prava i stavovima Venecijanske komisije.

Da je Bevanda je zloupotrijebio svoj položaj, treba utvrditi sud, ističe Rančić: “Ali ja mislim da su prekršili i Ustav i navedene zakone. Oni koji krše Ustav i zakone – trebaju odgovarati”.

Govoreći o tome kako će se finansirati izbori, Rančić napominje sjednicu PIK-a početkom juna – i da je to zadnji rok kada bi OHR morao donijeti svoju odluku i omogućiti provođenje izbora u BiH.

“Svi su rezolutni – izbori 2. oktobra će biti održani”, kaže Rančić na kraju.


(Vijesti.ba / Federalna.ba)

Izdvajamo