8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.05.2022 / 08:21 BiH - Trajno sjedište

Danas svečano otvorenje Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH

Danas svečano otvorenje Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH
Foto: Preporod.info
Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sutra će nakon više od sto godina konačno dobiti trajno sjedište koje i dolikuje ovoj vjerskoj zajednici, a Sarajevo prelijepo arhitektonsko zdanje u starom dijelu grada.

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima, izgrađena na vakufu Gazi Husrev-bega, zasigurno će doprinijeti još kvalitetnijem radu organa i ustanova Islamske zajednice, jer će sve uprave, direkcije i druge službe nakon okončanja izgradnje biti smještene pod jednim krovom.

Izgradnja ove zgrade veliki je, strateški i generacijski projekat Islamske zajednice i muslimana Bošnjaka ovog vremena i ovih prostora.

Odluku o njenoj izgradnji Islamska zajednica donijela je u junu 2007. godine, na inicijativu nekoliko uglednih bosanskohercegovačkih privrednika. Kamen-temeljac položen je u septembru 2008. godine, u mandatu tadašnjeg reisul-uleme Mustafa-ef. Cerića.

Gradnja je počela sredstvima koja su prikupili domaći privrednici i vakifi, a akciji se 2009. godine priključila i tadašnja Vlada Libije koja je donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta.

Predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine, ali su zbog nedostatka sredstava radovi bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

- Na inicijativu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u partnerskom odnosu sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala je potrebna sredstva za nastavak gradnje. Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisali smo 2017., a 2018. smo počeli s radovima i završili ih krajem 2021. godine - pojasnio je direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Ovim sporazumom osigurano je nešto više od preostale dvije trećine potrebnih sredstava za završetak objekta.

Sutrašnjem otvorenju prisustvovat će zvaničnici Islamske zajednice, države Bosne i Hercegovine, predstavnici Republike Turske, predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji, kao i predstavnici domaćih privrednika i vakifa.

Projekt je uradio akademik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem, a osnovna zamisao Ugljenovog arhitektonskog djela ogleda se u sedam kubeta, kao refleksija sedam nebeskih svodova, o čemu se u Kur’anu Časnom govori na više mjesta.

Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice raspolaže sa oko 5.200 metara kvadratnih prostora, odnosno desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i predivnim terasama sa pogledom na Baščaršiju.


(Vijesti.ba / Preporod.info)

Izdvajamo