6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

27.05.2022 / 13:08 Kultura - "Dani umjetnosti UNSA"

Promovirana monografija 'Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini' Amre Bosnić

Promovirana monografija 'Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini' Amre Bosnić
Foto: Fena
U okviru programa festivala "Dani umjetnosti UNSA" promovirana je monografija "Simfonijska muzika u Bosni i Hercegovini" autorice Amre Bosnić.

Monografija razmatra fenomen simfonizma u Bosni i Hercegovini kao umjetničkog pandana sveobuhvatnom razvoju bosanskohercegovačkog društva nakon Drugog svjetskog rata.

Pod krovnom odrednicom stilskog pluralizma, u više od 90 simfonijskih djela nastalih do početka 90-ih godina 20. stoljeća, bosanskohercegovački kompozitori razvili su nekoliko koncepata simfonijskog umjetničkog mišljenja koji su se oslanjali na raznovrsna materijalna uporišta, kompozicione tehnike i formalna rješenja i kao takvi egzistirali u specifičnom sociokulturnom miljeu socijalističke BiH.

U centru pažnje autorice je svakako teorijsko-analitički aspekt sagledavanja najvažnijih djela simfonijske muzike, no ujedno se ovaj problem posmatra i iz ugla značenja simfonije kao simbola zapadnoevropske umjetničke tradicije, odnosno njene historijske, socijalne i estetske pozadine.

Knjigu su predstavili docentica na Muzičkoj akademiji UNSA Naida Hukić, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji UNSA Fatima Hadžić i prorektorica za umjetnost, umjetničko-istraživački rad, kulturu i sport UNSA Tamara Karača Beljak.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo