20°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

27.05.2022 / 11:50 Kultura - Mostar

Belmi Lizde - Kurt i Damiru Kusturi liske za najbolje glumce večeri

Belmi Lizde - Kurt i Damiru Kusturi liske za najbolje glumce večeri
Foto: FENA

Male liske za najbolju glumicu i glumca sedme večeri Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" dodijeljene su Belmi Lizde - Kurt i Damiru Kusturi.

Sedma večer Liske protekla je u znaku predstave "Lutka" Mire Gavrana, u režiji Adisa Bakrača i produkciji Pozorišta mladih u Sarajevu. Ova pristupačna i nepretenciozna komedija o dinamici muškoženskih odnosa osvojila je srca mostarske publike, koja je uživala u izvrsnim glumačkim izvedbama partnera na sceni, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Stručni žiri, u sastavu Emir Hadžihafizbegović, Zoran Rakočević i Velimir Pšeničnik Njirić, male liske za najbolju glumicu i glumca večeri dodijelili su Belmi Lizde - Kurt i Damiru Kusturi.

Osme, ujedno i posljednje večeri festivala, održat će se ceremonija zatvaranja tijekom koje će se uručiti nagrade za najuspješnija glumačka, rediteljska i, cjelokupno, kazališna ostvarenja.

Na Međunarodnom festivalu komedije "Mostarska liska" obično se dodjeljuje šest velikih liski.

Žiri medija dodjeljuje Veliku lisku - nagradu za najbolju predstavu po izboru medija, žiri publike dodjeljuje Veliku lisku - nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, a stručni žiri dodjeljuje četiri Velike liske: za najbolju glumicu, za najboljeg glumca, plaketu Ahmet Obradović za najbolju režiju i Veliku lisku - Grand Prix festivala - za najbolju predstavu u cjelini.

Također, prema propozicijama festivala, stručni žiri može dodijeliti još jednu, specijalnu Veliku lisku.

Nakon ceremonije zatvaranja i dodjele nagrada, u čast nagrađenih, Rambo Amadeus će izvesti svoj performans „Veče glomazne poezije“.

Off program posljednje večeri 19. "Mostarske liske" bit će upriličen u Emporia - Carskim vinogradima.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo