8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać °C

26.05.2022 / 19:34 Politika - Saopćenje

NiP: Finansiranje izbora mora biti osigurano, huškačka retorika HAZU-a

NiP: Finansiranje izbora mora biti osigurano, huškačka retorika HAZU-a
Foto: Vijesti.ba

Uporno blokiranje finansiranja izbora od strane kadrova HDZ-a BiH kao i sve jasnije poruke iz susjedne Hrvatske, uključujući i poruke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jasno pokazuju ko ima namjeru, uz intelektualnu i svaku drugu pripremu,...

 da u potpunosti destabilizira Bosnu i Hercegovinu, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Još jedna blokada donošenja odluke o finansiranju Općih izbora u BiH raspisanih za jesen ove godine jasno pokazuje da se HDZ BiH u potpunosti opredijelio za put blokada, kršenja osnovnih demokratskih procedura, a vrhunac takvog odnosa spram države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda jeste blokiranje izbornog procesa, smatraju u Narodu i Pravde.

Iz Naroda i Pravde dodaju kako finansiranje Općih izbora mora biti osigurano i da održavanje izbora ne smije biti dovedeno u pitanje.

„Ovakvim rušilačkim potezima HDZ BiH onemogućava građane, uključujući i same bosanskohercegovačke Hrvate, da svojim glasovima utječu na promjene u našoj zemlji. Put kojim HDZ BiH ide nikako neće doprinijeti rješenju bilo kojeg pitanja u Bosni i Hercegovini, već će dovesti do dodatnog usložnjavanja političke situacije koje za sve naše građane ima katastrofalne ekonomske i demografske posljedice“, stav je Naroda i Pravde.

Agresivna politika iz susjedne Hrvatske, navode iz Naroda i Pravde, uključujući i poruke koje dolaze iz Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU) jasno pokazuju ko ima namjeru, uz intelektualnu i svaku drugu pripremu, da u potpunosti destabilizira Bosnu i Hercegovinu, navodi se u reakciji Naroda i pravde.

„Stavovi HAZU o Bosni i Hercegovini su prvenstveno antievropski, u suprotnosti sa osnovnim demokratskim principima, a svakako su i nedobronamjerni. HAZU na sebe preuzima težak teret intelektualne pripreme terena za političku destabilizaciju BiH, istu onu sramnu ulogu kakvu je u agresiju na BiH, pa i na samu Hrvatsku, imala Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU). To posrnuće intelektualne elite, nažalost, danas govori prvenstveno o samoj Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a malo ili nikako o samoj Bosni i Hercegovini“, dodaje se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako osuđuju nedvosmislen huškački narativ Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te da od političkog vrha Republike Hrvatske očekuju da se ograde od ovakvih stavova.

„Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena zemlja koja neće ostati nijema na oživljavanje ideja i programa koji su za posljedicu imali hiljade mrtvih, ranjenih, prognanih...

Odluke o administrativnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine donosit će se u Sarajevu, a nikada u susjednim zemljama i nikako na tragu cijepanja države Bosne i Hercegovine.  Jednako kako smo uvijek, pa i sada, hrabro iznosili stavove o važnosti i neophodnosti dijaloga, jasno poručujemo kako nikada nećemo ostati nijemi na ovakva nipodaštavanja, huškačku retoriku i blokade koje imaju za cilj da destabiliziraju našu domovinu. O ustavnim reformama zasnovanim na principima ustrojstva modernih evropskih zemlja svakako ćemo razgovarati, ali o takozvanom trećem entitetu, 'legitimnom predstavljanju' ili pak 'osamostaljenju', nikada“, stoji na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo