21°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

26.05.2022 / 08:16 BiH - Prijedor

Danas obilježavanje 30. godišnjice formiranja logora 'Trnopolje'

Danas obilježavanje 30. godišnjice formiranja logora 'Trnopolje'
Foto: Arhiv

Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni savez udruženja logoraša regije Banja Luka, obilježit će u danas 30. godišnjicu stradanja logoraša Trnopolja, a planiran je prikladna program i posjeta lokaciji logora.

Logor „Trnopolje“ formiran je 26. maja 1992. godine od tadašnjeg Kriznog štaba opštine Prijedor a kroz taj logor je prošlo više od 22.000 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

- Svjetska javnost saznala je o tom logoru 5. augusta 1992. godine, kad je ITN-televizija prikazala snimke logoraša, a najpoznatija je slika našeg Fikreta Alića „logoraša iza bodljikave žice.“ Logoraši - muškarci, žene te djeca (od kojih su neka i rođena u samom logoru, tokom zatočenja) kontinuirano su fizički, psihički i seksualno zlostavljani, a stotine život okončano je strijeljanjima interventnog voda policije Prijedora i sličnih.

Nažalost, podrška i nepriznavanje takvih nedjela i danas su prisutni u nešto dugačijem obliku, a ponovo su pokazani skorašnjim negativnim drugostepenim rješenjem upravnih organa grada Prijedora, koji su baš tom Fikretu Aliću odbili zahtjev za priznavanje statusa žrtve ratne torture i bez obzira na brojne očigledne dokaze i činjenice, nego se istrajava trovanju vlastitog i svih drugih naroda kako u BiH tako i u okruženju. Međutim mi ćemo istrajati, istina će na kraju bez sumnje pobjediti laž - navode iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Direktna potvrda tome su i izjave časnog ruskog diplomate u Ujedinjenim nacijama koji je rekao i potvrdio čistu istinu, govoreći da se nikad nije više stidio svoje zemlje nego sad kad ona vrši očiglednu nepravdu ukrajinskom narodu.

- Tako će sigurno i na ovim našim širim područjima, bez sumnje, doći dan i doći čestiti, snažni i časni ljudi, naše komšije, koji će u odsudnom momentu reći šta se zaista dešavalo u Bosni i Hercegovini i šta je bilo istinski namijenjeno svim iskrenim ljudima, koji su samo nosili „pogrešno ime“.

Savezu logoraša u BiH, je apsolutno jasna njegova misija, da bez svjetskog širenja, upoznavanja i priznavanja istine, pogotovo odgovornih za učinjene zločine, nema i ne može biti istinskog pomirenja i stabilnog života nigdje u svijetu, pa tako niti u Bosni i Hercegovini. Istina nema, niti je ikad imala dugoročnu alternativu, samo su to bile zablude i laži, koje su „kratkog daha“ - naglašeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje je najavljeno za danas od 10 sati, na lokalitetu logora „Trnopolje“ kod Prijedora.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo