22°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

25.05.2022 / 15:43 Kultura - Poznati bh. slikar

Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija

Edin Numankadić posjetio NUBBiH i darovao neka od svojih likovnih djela i publikacija
Foto: Fena
Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH) Ismet Ovčina danas je u prostorijama Biblioteke ugostio poznatog bosanskohercegovačkog slikara Edina Numankadića.

Numankadić je ovoj instituciji odlučio darovati neka od svojih likovnih djela i publikacija.

Ovčina je tom prilikom dodijelio Zahvalnicu slikaru Numankadiću i izrazio zahvalnost što je prepoznao ovu instituciju kao mjesto gdje će se čuvati njegova djela za buduće generacije - saopćeno je iz NUBBiH.

Primopredaji je prisustvovala i v.d. voditeljica Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH Muamera Smajić.

Sva donirana djela bit će uvrštena u Grafičku kolekciju, Odjeljenja Specijalnih zbirki NUBBiH.

U znak zahvalnosti Ismet Ovčina je slikaru Numankadiću, kao znak pažnje, uručio i izdanja NUBBiH.

Slikar Edin Numankadić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, autor brojnih samostalnih izložbi, učesnik značajnih međunarodnih umjetničkim smotri, što govori o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti.

Svojim umjetničkim radom neosporno je pridonio afirmaciji i modernizaciji likovne umjetničke scene u Bosni i Hercegovini.

Na Venecijanskom bijenalu učestvovao je 1993. i 2003. godine. Bio je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Slikar Numankadić imao je više od pedeset samostalnih izložbi i učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je više od dvadeset vrijednih nagrada - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo