6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

24.05.2022 / 21:18 Regija - Reakcije

Udario čudak na čudaka: Vulin odgovorio Milanoviću

Udario čudak na čudaka: Vulin odgovorio Milanoviću
Foto: Vijesti.ba

“Braćo Srbi, pamet u glavu”, poručio je Milanović dodavši da će sad "vjerovatno biti ustaša". "Prošle sedmice sam bio Srbin", dodao je.

"Ako naš put u EU vodi preko zaborava naše mrtve djece, onda tamo ne treba da idemo, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin povodom prijetnje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da će Srbiju koštati optužnica koju je podigla protiv četiri visoka oficira Hrvatske vojske zbog ratnih zločina u "Oluji", saopšteno je iz MUP-a.

"Poslije Milanovićevih upozorenja da Srbija treba da razmisli da li će ući u EU ako sudi ubicama srpske djece, Srbija zaista treba da dobro razmisli da li treba da se trudi da uđe u Evropsku uniju po cijeni liječenja hrvatskih kompleksa i izvinjavanja za ustaške zločine. Od Srbije se traži da zbog članstva u EU prećuti ustaške zločine i da mirno sačeka da se ponove. Prilikom stvaranja prve Jugoslavije, od Srba se tražilo da zaborave zločine hrvatskih satnija u Mačvi i odmazdi nad Srbima na prostoru današnje Hrvatske, u drugoj Jugoslaviji se od Srba tražilo da zaborave Jasenovac, a sada im kao jedan od uslova za članstvo u EU traže da zaborave protjerivanja i ubijanja Srba u 'Oluji' i građanskom ratu u Hrvatskoj. Znamo kako smo prošli u dvije Jugoslavije zašto mislimo da će pod istim uslovima u Evropskoj uniji biti drugačije. Ako naš put u EU vodi preko zaborava naše mrtve djece, onda tamo ne treba da idemo", izjavio je Vulin, reagujući na Milanovićevu prijetnju.

Milanović kaže da su ovi potezi Srbije “neinteligentno ponašanje” države koja je “osiromašena i degradirana” i nema nigdje riješen status.

“U NATO ne žele, u redu. Neće nikad ući u Evropsku uniju na ovakav način. Kome ovo treba, ko vodi tu politiku, kojim građanima se to tužilaštvo tamo obraća? (…) Onda mi idemo dići optužnicu ne znam, protiv zločina u Buči”, rekao je Milanović.

Uvjeren je da bi 75 posto hrvatskih građana podržalo zajednički stav njega i premijera o Hrvatima u BiH te da isto toliko ljudi u Hrvatskoj smatra da bi “hrvatski organi gonjenja trebalo da pokrenu postupak protiv Vučića”.

Ali, hrvatski predsjednik kaže da se ne bi trebalo da pokrene postupak jer on “taktizira”. “I onda slušamo o tome kako niko tu nikoga nije ubijao, nego su Hrvati ubijali Srbe”, dodao je.

“Žao mi je za svakog Srbina koji je poginuo, nije trebalo da pogine, ali ogromna većina Srba je pobjegla odmah, istog trena. To je činjenica, to je čak i sud u Haagu utvrdio kad se (general Ante) Gotovina izvukao za dlaku”, rekao je predsjednik.

“Braćo Srbi, pamet u glavu”, poručio je Milanović dodavši da će sad “vjerovatno biti ustaša”. “Prošle sedmice sam bio Srbin”, dodao je.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo