-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

24.05.2022 / 11:27 BiH - Akcija SIPA-e

Uhapšen Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH

Uhapšen Dragan Šojić, šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH
Foto: Vijesti.ba
Dragan Šojić, dugogodišnji direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH uhapšen je danas u Sarajevu.

On se nalazio pod lupom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog zloupotrebe službenog položaja, o čemu je pisao "Avaz" 22.aprila ove godine.

SIPA je Šojića provjeravala, prema nalogu Tužilaštva BiH, zbog nesavjesnog trošenja budžetskih sredstava, zbog čega je i uhapšen.

Njega su, prema informacijama našeg lista, prijavili uposlenici ove državne institucije, a brojni dokazi o nepravilnostima u rukovođenju ovom službom već su proslijeđeni Tužilaštvu.

SIPA je zanimalo ustvari kako je Šojić, koji ima prebivalište u Beogradu, od dana imenovanja na poziciju direktora 2018. godine koristio službeni automobil za putovanje u ovaj grad.

Osim toga, u prijavi stoji i da je Šojić pisao lažne putne naloge za Banju Luku, Mostar i Trebinje i uzimao dnevnice čak od juna 2018. godine, za što postoji brojna dokumentacija.

U prijavi je istaknuto da je Šojić čak 200 puta putovao u Beograd o trošku države. Posebna su priča mućke s nabavkom fiktivnih softvera. Sumnja se da je na ovaj način, putem “jaranskih” firmi koje su radile nadogradnju, budžet oštećen za više stotina hiljada maraka.

U prijavi se navodi da Šojić svakog četvrtka putuje u Beograd, u kojem se nalazi njegova porodica. No, u te svrhe koristi službeno vozilo. Za skoro četiri godine potrošio je desetine hiljada KM narodnog novca. U Sarajevu se zadrži svega tri dana.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo