20°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

23.05.2022 / 13:19 Politika - U posjeti CIK-u BiH

Murphy: Antidejtonski je uskratiti slobodne i pravične izbore

Murphy: Antidejtonski je uskratiti slobodne i pravične izbore
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je povodom uspostave portala „e-Izbori“ i aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH...

... održala sastanak sa Nj.E. Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Nj.E. Michaelom J. Murphyem, ambasadorom SAD-a u BiH.

Tema razgovora bilo je održavanje slobodnih, pravovremenih, korektnih i fer izbora.

“Bilo bi neustavno pa i antidejtonski ako bi neko građanima ove zemlje uskratio pravo na slobodne i pravične izbore. SAD su privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti konstitutivnih naroda i građana ove zemlje u okviru euroatlantskih institucija. Stoga, zajedno sa OSCE-om i CIK-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi ličnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa”, naglasio je Murphy.

Dalje ističe da će u građani u oktobru imati priliku oblikovati budućnost BiH, izabrati političke predstavnike koji će ih voditi u naredne četiri godine, ali i pozvati ih na odgovornost za sve ono što su postigli ili nisu za vrijeme svog mandata.

“Jesu li ovi političari ispunili obećanja koje su dali prije četiri godine, da li su se vodili vlastitim ili interesima svojih birača. Da li je situacija bolja sada u državi nego prije četiri godine. Ovo su pitanja koja građani u svakoj demokratiji postave sebi prije nego ispune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja ne, onda su građani ti koji mogu nešto promijeniti. Međunarodna zajednica ne može dati odgovore na ova pitanja umjesto birača u BiH, ali možemo pomoći da se odgovori koji će dati birači uzmu u obzir”, naglasio je Murphy.

Kavalec je još jednom ponovila da je održavanje izbora od krucijalnog značaja te upozorila da je zbog nedostatka finansija ugrožen niz procesa u vezi sa pripremama izbora.

“Moglo bi biti ugroženo zapošljavanje, štampanje i pakovanje glasačkih listića. Uskraćivanje sredstava za izbore je ozbiljna stvar. U proteklih nekoliko mjeseci tražili smo od Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Kolegija PSBiH da poduzmu hitne mjere kako bi osigurali sredstva za održavanje izbora”, poručila je Kavalec, prenosi N1.

Ambasadori su dodali i to da je važno da CIK ostane nepristrasan i da svojim potezima ne ugrozi izbore.

Prvi čovjek CIK-a Suad Arnautović kazao je da čini sve kako bi izbori bili na vrijeme. Podsjetio je da su pojedini tenderi poništeni zbog nedostatka novca, ali i da su zaposleni u CIK-u angažovani prekovremeno kako bi posao završili na vrijeme.

Na sastanku su održane i prezentacije portala e-Izbori tokom kojih su predstavljeni rezultati dosadašnje upotrebe aplikacije za elektronsku prijavu birača za glasanje izvan BiH ali i naredne aplikacije koje će biti korištene u izbornom procesu i čija je izrada i testiranje u toku (elektronska prijava političkih subjekata, elektronska prijava izbornih posmatrača, elektronska dostava izjava o imovinskom stanju).

Nova platforma e-Izbori omogućava online korištenje servisa Centralne izborne komisije BiH a razvijena je, pored ostalog, sa ciljem unapređenja komunikacije sa biračima i sprečavanja zloupotreba izbornog procesa.

Elektronski način prijavljivanja birača za glasanje izvan BiH je u primjeni od dana raspisivanja Općih izbora 2022. godine, od 04.05.2022. godine.

Aplikacija se pokazala veoma funkcionalnom i rekacije onih koji je koriste su pozitivne. Prijave birača za glasanje izvan BiH Centralna izborna komisija BiH prima neprekidno od početka primjene aplikacije i do sada je nalog otvorilo 7.070 osoba, od čega je unos podataka završilo 2.705 osoba i u toku je njihova obrada.

Misija OSCE-a u BiH u kontinuitetu pruža podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH kroz realizaciju različitih zajedničkih aktivnosti i projekata a što su prepoznale i Sjedinjene Američke Države. A jedna od tih zajedničkih aktivnosti je i uspostava portala e-Izbori na čemu im se Centralna izborna komisija BiH zahvaljuje.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo