10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

22.05.2022 / 16:50 Politika - Šefica bh. diplomatije

Turković: Prije 30 godina, BiH je ostvarila veliku, historijsku pobjedu

Turković: Prije 30 godina, BiH je ostvarila veliku, historijsku pobjedu
Foto: Bisera Turković / Facebook
Bosanci i Hercegovci su, na današnji dan prije 30 godina, stekli članstvo u UN, istinsku međunarodnu legitimaciju, priznanje i pravo da brane, grade i žive u svojoj suverenoj i samostalnoj državi.

Napisala je to na svom Facebook profilu ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, čiju objavu prenosimo u cjelosti:

"Ujedinjene nacije su priznale našu obnovljenu nezavisnost učinivši sve nas ponosnim i sretnim.

Ali, u godinama nakon toga, predugo su šutke gledali agresiju i genocid, stradavanje nevinih, primoravši nas da sami, pod sramotnim embargom, branimo ne samo svoje živote, nego mir, demokratiju i civilizacijske vrijednosti od povampirenog fašizma u ovom dijelu Evrope.

Prije 30 godina, Bosna i Hercegovina ostvarila je veliku, historijsku pobjedu, i dalje uspješno brani državnost koju mnoge brojnije nacije još uvijek nisu stekle.

Milenijska tradicija i korijeni ove države, temelj i izvor su te nepobjedive snage bosanskohercegovačkog čovjeka, koji vezanih ruku prevladava nadmoćne i teške izazove.

I 30 godina nakon što se najdraža zastava zavijorila na East Riveru, pred ovom i novim, još boljim generacijama su još mnogi izazovi napretka i jačanja države.

Za to vrijeme, Ujedinjene nacije, ali i Evropska unija, su na još jednom teškom, generacijskom, ispitu.

Agresija na Ukrajinu traje nesmanjenom žestinom, civili trebaju pomoć, odbranu i mir.

Ne treba sumnjati u pobjedu istine i pravde, ali zar svijetu i Evropi treba još stratišta, masovnih grobnica i pokolja prije nego shvati da samo jedinstvo, saradnja, uravnotežen razvoj i kompletiranje evropske porodice može biti garancija mirne i sigurne budućnosti ovog dijela svijeta."


(Vijesti.ba)

Izdvajamo