28°C
Mostar 34°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.05.2022 / 11:57 BiH - Ključni predmet

Prijedlog budžeta BiH će biti poslan Vijeću ministara BiH

Prijedlog budžeta BiH će biti poslan Vijeću ministara BiH
Foto: Vijesti.ba

Ministarstvo finansija i trezora BiH uputit će sutra Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara u dalju proceduru dokument okvirnog budžeta od 2022. do 2024. godine i ovogodišnjeg budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH, rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

Iz Ministarstva finansija i trezora ranije je saopćeno da će dokumenti biti predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima i posljednjih kontrola sadržaja budžeta.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora samo je tehnički izvršilac u procesu donošenja budžeta.

Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, on se upućuje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona, poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo