31°C
Mostar 36°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

21.05.2022 / 19:47 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan rekao turske uvjete za ulazak Švedske i Finske u NATO

Erdogan rekao turske uvjete za ulazak Švedske i Finske u NATO
Foto: arhiv

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu saradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podupire politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u priopćenju objavljenom u subotu.

U tvitu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u subotu u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uvjet za podršku priključivanju NATO-u tihe zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, i pristašama Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj je premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: “Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma”.

U drugom pozivu, Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako toleriranje terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva, objavila je Ankara.

Finski predsjednik je objavio da je “otvoreno i izravno” razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

“Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u obvezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji”, napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

“Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom”, tvitao je.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošli tjedan iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja u savezu.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo