9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

21.05.2022 / 12:08 Muzika i Film - EBU

Nakon poništavanja glasova na Euroviziji zemlje prijete tužbama

Nakon poništavanja glasova na Euroviziji zemlje prijete tužbama
Foto: Agencije

Evropska radiodifuzna unija (EBU) poništila je glasanje žirija Azerbejdžana, Gruzije, Poljske, Rumunije, San Marina i Crne Gore u drugom polufinalu evuovizijskog takmičenja u Torinu, jer je utvrdila da su glasali mimo pravila takmičenja za Pjesmu Eurovizije (Eurosong).

Crna Gora se oglasila nakon ovoga kazavši kako odluka nije pravedna, dok je Rumunija zaprijetila tužbom.

U objašnjenju EBU, na zvaničnom sajtu Eurovizije, navodi se da su članovi žirija šest zemalja stavljali upravo tih zemalja u vrh liste, izuzimajući sopstvenu zemlju, jer za nju ne mogu da glasaju, dok su članovi žirija drugih država pjesme ovih šest učesnika Eurovizije rangirali ispod osmog mjesta.

Takav način glasanja, po mišljenju EBU, nije u skladu s obrascem glasanja koji je utvrdio partner koji prati glasanje, a potvrdilo nezavisno tijelo za praćenje glasanja.

Crna Gora: Ova odluka nije pravedna

“Radi se isključivo o pretpostavkama koje nisu tačne, a nikako o provjerenim informacijama”, navodi se u saopštenju Evrovizijskog tima RTCG.

Oni ističu da je statistički nemoguće izbjeći određena ponavljanja i da tome svjedoči i činjenica o glasanju grupe zemalja učesnica druge polufinalne večeri u kojoj su Švedska, Australija, Belgija, Estonija, koje su takođe ponavljale glasove.

Sa tako malim brojem zemalja u takmičenju nemoguće je izbjeći određena ponavljanja, ističu Crnogorci.

“Zašto ove zemlje nisu izazvale sumnju, a jeste šest zemalja kod kojih nema tako direktnih ponavljanja, nije na nama da sudimo. S druge strane, u nekim od zemalja koje se nalaze na spisku EBU, organizator je gotovo u cijelosti promijenio raspored bodova u finalnoj večeri i, kako nam je rečeno, nije govorio istinu u direktnom TV prenosu, kad je Martin Osterdal, izvršni producent Eurosonga, lično saopštio glasove zbog navodnih tehničkih problema tokom uključenja osoba koje saopštavaju glasove lokalnog žirija”, navodi se u saopštenju organizatora Eurovizije iz Crne Gore.

Rumuni razmatraju tužbu

Rumunski Javni servis razmatra da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije (ERU), a takođe su se pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije.

„TVR ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (ERU) riješila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala Evrovizije 2022. Glasovi su podijeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocjene porotnika su zamijenjene ocjenama ERU – kroz takozvani netransparentni „algoritam“, koji zauzvrat izaziva sumnje – za druge nisu primijenjene nikakve sankcije“, navodi se u saopštenju.

“Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio ERU u ime kažnjenih zemalja. Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je ERU svoju zabrinutost prenio zainteresovanim stranama čim su primijećene, odnosno u srijedu, 11. maja, posle prvog polufinala – finale za žiri. Da je ERU prenio delegacijama bilješke porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubjedljivo objasnio postojanje „nepravilnog obrasca glasanja“, TVR bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situacija, ako postoji”, navodi se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo