7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

20.05.2022 / 20:34 Ljepota i Zdravlje - Dobro je znati!

Svakodnevne navike koje bi mogle da vam ugroze život

Svakodnevne navike koje bi mogle da vam ugroze život
Foto: Agencije

Kaže se da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti kad je u pitanju naše zdravlje. Međutim, mnogi ljudi i ne znaju da im svakodnevne navike mogu nanijeti štetu.

U SAD se neuobičajeno mnogo troši na razvoj modernih lijekova i drugih tretmana za bolesti umjesto da se radi na njenom sprečavanju. To je, prema mišljenju dr Monik Telo, zaista veliki problem,

Za početak, tu su nezdrave navike koje bi mogle da vam ugroze život.

Previše vode
Prekomjerno ispijanje vode može da dovede do opasnog stanja zvanog hiponatremija, pri kom dolazi do niskog nivoa natrija u krvi.

“Bubrezi mogu da izluče i do 28 litara tečnosti dnevno, ali samo nešto više od litra na sat”, kaže dr Kristina Lang.

“Prekomjerno ispijanje vode može da dovede do intoksikacije vodom i neravnoteže elektrolita. To može da dovede do opasnih kretanja tečnosti u tijelu, a posebno u mozak. Ako pijete više od onoga što bubrezi mogu da izluče, možete da doživite oticanje mozga (cerebralni edem), što može da bude smrtonosno”, objasnila je dr Lang.

Prekomjerno vježbanje
Vježbanje do te mjere da nanosite štetu vašem tijelu može da ima dugoročne posljedice, kažu stručnjaci.

“Kada je vaše tijelo u treningu, dolazi do oštećenja ćelija”, kaže d. Dejvid A. Grener, kardiovaskularni hirurg i direktor hirurgije u “NYC Surgical Associatesu”.

“To je zato što trenirate u određenoj mjeri van svoje zone komfora, što dovodi do toga da se vaše tijelo prilagođava tome da postane jače. Dakle, neko vrijeme nakon vježbanja ćete osjećati bol ili umor. Vašem tijelu tada treba vremena da se obnovi i postane jače. Ako svom tijelu izazovete značajnu količinu stresa dok ono nije imalo vremena da se oporavi, dolazi do takozvane pretreniranosti”, objasnio je dr Grener.

Ortoreksija
Nezdrava opsesija zdravom prehranom može da dovede do ozbiljnih poremećaja u ishrani, kažu stručnjaci.

“Osobe s ortoreksijom posebno paze da jedu stvarno zdravu hranu, s nezdravom opsesijom kvalitetom te hrane”, kaže Teri Grifit, klinički koordinator u Centru za poremećaje ishranje pri “Sheppard Pratt” koji se bavi mentalnim zdravljem.

“Na kraju ortoreksija može da ima teške posljedice koje rezultiraju pothranjenošću i drugim ozbiljnim zdravstvenim implikacijama”, kaže stručnjak za poremećaje ishrane Lorin Smolar.

Suplementi
“Radi se o problemima sa velikom količinom dodataka ishrani – od vitamina, do minerala i probiotika”, kaže dr Piter Koen sa Harvarda.

On dalje kaže da to znači da proizvođač može na tržište da uvede sve u šta vjeruje da je bezbjedno, nakon čega kreću testiranja FDA.

Moguće je da se na policama nađe nešto što nije bezbjedno za konzumiranje, zbog toga je potrebno da budete oprezni, prenosi Eat This, Not That.

Povremeni post ako imate dijabetes
“Osobe koje imaju problem sa šećerom u krvi trebalo bi da razgovaraju sa ljekarom pre pokušaja sprovođenja povremenog posta ili vremenski ograničenog konzumiranja hrane jer mogu da snize nivo glukoze u krvi, što znači da je potrebno prilagođavanje lijekova kako bi se izbegla hipoglikemija tokom tog perioda”, kaže stručnjak za dijabetes dr Robert Ratner.

On dodaje da će “promjene u obrascima ishrane na dnevnoj bazi također zahtijevati prilagođavanje lijekova kako bi se nivo glukoze održao u zdravom rasponu”.

(24sata.info)

Izdvajamo