19.05.2022 / 13:27 Politika - Vlada FBIH

Kantonima, gradovima i općinama financijska pomoć od 239 miliona KM

Kantonima, gradovima i općinama financijska pomoć od 239 miliona KM
Foto: FENA

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak u Mostaru tri odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2022. godinu Federalnom ministarstvu financija na ime financijske pomoći kantonima, gradovima i općinama u FBiH, u ukupnom iznosu od 239 miliona maraka.

Prvom odlukom su utvrđeni kriteriji raspodjele proračunskih sredstava za 2022. godinu na poziciji "Tekući transferi drugim nivoima Vlasti i fondovima - KANTONI" u iznosu od 200.000.000 KM, na ime dodjele financijske pomoći proračunima kantona za provođenje strukturalnih reformi financiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata od značaja za Federaciju BiH, u omjeru 50 posto naprema 50.

Kriteriji za raspodjelu ovih sredstava kantonima su broj stanovnika prema popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, uz primjenu pondera dva za Posavski i Bosansko-podrinjski kanton, navodi se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada će posebnom odlukom utvrditi iznose sredstava koje će doznačiti pojedinim kantonima, dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Druge dvije odluke, u ukupnom iznosu od 39 miliona KM, odnose se na općine i gradove.

Jednom od njih je iznos od 29 milijuna KM namijenjen općinama i gradovima s pozicije kapitalnih transfera.

Ova sredstva će biti dodijeljena općinama i gradovima za financiranje i sufinanciranje projekata, zahtjeva ili inicijativa koje će biti implementirane u jedinicama lokalne samouprave.

Riječ je o projekatima, zahtjevima i inicijativama koje se odnose na oblasti putne infrastrukture (putevi, mostovi, potporni i zaštitni zidovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze, sanacija klizišta i sprječavanje erozije, itd.), te komunalne infrastrukture (vodovod i kanalizacija, javna rasvjeta, energetske i komunikacijske mreže, plinske i niskonaponske mreže, itd.).

Također se odnose na objekte obrazovnog sportskog i kulturnog karaktera (predškolski i školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta, itd.), na ostale objekte od značaja za jedinice lokalne samouprave (domovi kulture, društveni domovi, biblioteke, zdravstveni objekti, muzeji i slični objekti društvene namjene, povećanje energetske efikasnosti objekata, fasade objekata, zamjena otvora i krovova, sistemi grijanja i hlađenja, itd.), kao i na financiranje drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Vlada FBiH će stupanjem na snagu ove odluke objaviti javni poziv za podnošenje prijava za korištenje sredstava, u kojem će biti utvrđeni i kriteriji, a koji će biti objavljen na web stranici Vlade FBiH i u dnevnim novinama.

Vlada će utvrditi konačne iznose sredstava koji će se doznačiti pojedinim općinama i gradovima, dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Druga odlukom, vrijednom 10.000.000 KM, utvrđeni su kriteriji, način i procedura za dodjelu sredstava utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH na poziciji „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - KANTONİ I OPĆINE” općinama i gradovima.

Ova sredstva će biti dodijeljena na principu solidarnosti svim općinama i gradovima u jednakom iznosu od 125.000 KM, na ime financijske pomoći proračunu u sanaciji posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-1 9. Vlada FBiH će posebnom odlukom utvrditi dinamiku doznačavanja, te način izvještavanja o utrošenim sredstvima.

Nacionalnom parku Una pola miliona maraka

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška 500.000 maraka utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH kao transfer za JP Nacionalni park Una.

Sredstva su namijenjena za financiranje troškova za rad i funkcioniranje ovog javnog poduzeća, s kojim će Federalno ministarstvo okoliša i turizma sklopiti ugovor o njihovom namjenskom prijenosu na transakcijski račun JP Nacionalni park Una.

Nacionalni park će dodijeljena sredstva utrošiti u skladu s Planom i programom koji je usvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.


Vlada FBiH podržala inicijativu za kredit od 11,5 milijuna eura za izgradnju KSC-a u Mostaru

Vlada Federacije BiH u četvrtak je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Razvojne banke vijeća Europe (CEB) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta "Izgradnja kulturno-sportskog centra u Mostaru", u ukupnom iznosu do 11.500.000 eura.

Prihvaćena je i informacija o kreditu CEB-a za realizaciju ovog projekta kao osnova za vođenje pregovora.

Federalno ministarstvo financija i Grad Mostar zaduženi su da u tim za pregovore o kreditu imenuju ovlaštene predstavnike.

Konačna Odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa CEB-om s kojom će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, po kojem je krajnji dužnik Grad Mostar.

Federalno ministarstvo financija će Vladi dostaviti informaciju o pregovorima i tekst usuglašenog Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i CEB-a, a današnje zaključke uputiti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem, kaže se u priopćenju Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odobrena sredstava Zraku d.d. Sarajevo

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH privrednom društvu Zrak d.d. Sarajevo.

Ovom Odlukom Vlada, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrava da iz sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju, koja su deponovana na transakcijskom računu posebnog fonda ove banke, otvorenog kod Centralne banke BiH, budu doznačena sredstva Zraku d.d. Sarajevo u iznosu od 250.000 KM, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Sredstva su namijenjena za obaveze prema radnicima po osnovu neisplaćenih plaća od 135.734,39 KM, za dio duga prema JP Elektroprivreda BiH Sarajevo od 40.000 KM, obveze po odluci Vlade FBiH od 68.265,61 KM, te za zaštitarsku agenciju 6.000 KM te

Sredstva će RB FBiH uplatiti na transakcijski račun Zraka, nakon što Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i ovo privredno društvo potpišu ugovor o realizaciji dodijeljenih grant sredstava, kojim će biti precizno definirana prava i obaveze ugovornih strana.

Ostale odluke, zaključci i izvještaji Vlade FBiH

Na prijedlog federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta, Vlada FBiH je donijela Uredbu o prestanku važenja Uredbe o vezanim i posebnim obrtima. Kako je obrazloženo, u trenutno važećem zakonu iz ove oblasti ukinuta je podjela obrta na vezane i posebne, a obavezno posjedovanje odgovarajuće stručne spreme propisano je samo ako to propisuje i poseban zakon koji regulira materiju iz djelatnosti koja se želi registrirati kao obrt.

Vlada FBiH se danas upoznala sa izvještajem o dugu za prvi kvartal 2022. godine, koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva financija, te je prihvatila izvještaj o izvršenoj reviziji verifikacije stare devizne štednje za 2021. godinu.

Danas se Vlada upoznala da su korisnici sredstava financijske pomoći sektoru aerodroma ispunili obavezu i dostavili lzvještaje koja se tiču Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede u Federaciji BiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Donesena su dva rješenja kojima Općini Kiseljak, kao korisniku izvlaštenja, dozvoljava ulazak u posjed nekretnina prije isplate naknade za nekretnine potpuno izvlaštene Rješenjem Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina ove općine.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo za imenovanje Avdije Numanovića za člana Uprave ovog društva, na period do isteka mandata članova Uprave koji su imenovani prilikom imenovanja cijele Uprave.

Za učešće u radu i odlučivanju a skupštinama privrednih društava danas su opunomoćeni Jadranko Puljić (JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar), Adnan Mahmutović (Zrak d.d. Sarajevo) i Jakub Mušinbegović (BNT - Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik).

Vlada FBiH: Nova rješenja za zavode Pazarić, Bakovići, Drin, Ljubuški i Sarajevo


Vlada Federacije BiH u četvrtak je usvojila Prijedlog zakona o ustanovama socijalne zaštite u Federaciji BiH.

"Ovim zakonom uređuju se djelatnost i korisnici usluga ustanova socijalne zaštite Federacije BiH, osnovni i posebni standardi u pogledu obavljanja njihove propisane djelatnosti i zaštite prava smještenih korisnika, tijela upravljanja, nadzora i rukovođenja, financiranje, nadzor nad radom, te druga pitanja od značaja za rad i funkcioniranje ustanova socijalne zaštite Federacije BiH", stoji u priopćenju Vlade FBiH.

Zakonom se uređuje funkcioniranje pet javnih ustanova, koje imaju status pravnog lica: Drin, Bakovići, Pazarić, Ljubuški i Sarajevo, a koje su pravni sljedbenici ranijih zavoda čiji je osnivač Parlament FBiH.

- Cilj je da se uspostavi kvalitetan pravni okvir za transformaciju oblika zbrinjavanja socijalno osjetljivih kategorija u ustanovama socijalne zaštite. Također, želimo otkloniti većinu uočenih problema u vezi uspostave i provedbe minimalnih standarda stručnog rada, te da se ispune nužni infrastrukturni preduvjeti od strane ovih ustanova za kvalitetno pružanje usluga. Cilj je i značajna profesionalizacija upravljačkih, nadzornih i rukovodnih pozicija - kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Vesko Drljača.

Zakon određuje da se u ustanovi Pazarić mogu primati korisnici do 30 godine života, dok se u ustanovama Bakovići i Drin ne mogu primati osobe mlađe od 18 godina. Također, u ustanovi Pazarić moći će se primati i djeca kojima je dijagnosticiran poremećaj u ponašanju i osjećajima koji se pojavljuju u djetinjstvu i adolescenciji, a za koje trenutno u FBiH ne postoji adekvatna institucunionalna zaštita.

Kako kažu, prema rješenjima u usvojenom Prijedlogu zakona, Ustanove i njihovi uposlenici su dužni postupati prema korisnicima usluga u skladu sa međunarodnim standardima, po načelu humanizma i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, dužni su informirati ih i uključiti ih u proces odlučivanja sukladno njihovim mogućnostima.

"Izričito je zabranjena diskriminacija, zlostavljanje i prisila, osim u posebnim slučajevima propisanim zakonom. Korisnici imaju pravo na privatnost i povjerljivost ličnih podataka i pritužbu", navodi se u priopćenju.

Ovim zakonom su utvrđena tijela upravljanja (upravni odbor), nadzora (nadzorni odbor) i rukovođenja (direktor), njihova nadležnost, način imenovanja, te posebni uslovi za obnašanje ovih funkcija.

- Upravni odbor će imati pet članova, po jedan član bi se imenovao iz reda stručnih zaposlenika ustanove i iz reda zakonskih zastupnika korisnika usluga ustanove, dok se tri člana imenuju iz reda stručnih osoba iz područja i zvanja utvrđenih posebnim kriterijima za imenovanje u upravni odbor ovih ustanova. Imenovat će se i jedan zajednički nadzorni odbor koji će vršiti nadzor nad financijskim poslovanjem svih pet ustanova - dodao je ministar Drljača.

Naknade članovima upravnog odbora i zajedničkog nadzornog odbora će se finansirati iz budžeta Federacije BiH, čime će se rasteretiti budžet ustanova. Ranije imenovani članovi upravnog i nadzornog odbora nastavit će svoje funkcije do imenovanja novih članova nadzornog i upravnog odbora, a najkasnije do šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo