0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

19.05.2022 / 08:08 BiH - Kriju finansijske izvještaje

Eko udruženja 'masno' plaćena za blokiranje domaćih investitora

Eko udruženja 'masno' plaćena za blokiranje domaćih investitora
Foto: Vijesti.ba
Razvoj energetskog sektora u Federaciji BiH posljednjih godina ozbiljno je usporen zbog sumnjivog ekološkog aktivizma ...

Uz naslov "Ekološka udruženja se okupila ispred Parlamenta FBiH: Naše rijeke nisu na prodaju", pronaći ćete i fotografiju, odnosno činjenicu, koja kazuje da se radi o slovom i brojem četiri čovjeka koja predstavljaju isto toliko organizacija ili čak i manje. Među njima, široj javnosti dobro poznati čelnik "Eko Akcije" Anes Podići i čelnica "Fondacije Atelje za društvene promjene" Lejla Kusturica.

Fokus ovih organizacija u zadnje dvije godine je bio na zaustavljanju gradnje mini hidrocentrala u Federaciji BiH, a Podić se žučno borio i protiv projekta HIFA-OIL-a u sarajevskoj Općini Novi Grad, gdje je ova kompanija dobila sve dozvole i pozitivna mišljenja struke za gradnju terminala koji rješava pitanje snabdijevanja aviona gorivom na sarajevskom aerodromu.

Baš kao i u slučaju mini hidrocentrala, Podić je gradnju spreman fizički sprječavati, pa se u javnosti stiče dojam da se radi o borbi Davida protiv Golijata, golorukog naroda protiv okrutnih tajkuna. No, je li baš tako.

I dok su biznisi i bogatstva investitora manje-više poznati i na uvid dostupni široj bh. javnosti, eko udruženja svoje finansije kriju kao zmija noge. Da je drugačije, Eko akcija i Anes Podić dostavili bi ministarstvu pravde BiH finansijske izvještaje za protekle dvije godine. Ali, nisu iako su upravo u te dvije godine vodili "odsutne" bitke za bh. rijeke.

Godina je 2018-a, izvori navode da Podićevoj organizaciji sa jedne međunarodne adrese (poznata redakciji) stiže uplata od 15.715 KM i glasi na humanitarni prihod. Humanitarni prihod i godinu kasnije, u jeku priprema borbe za rijeke, na račun Eko Akcije stiže uplata od preko 130 hiljada KM. Iznos 2020. godine biće preko 80 hiljada KM, a 2021. više od 77 hiljada KM. Sve uplate glase na humanitarni prihod, a udruženje nema zaposlenih, nema poreza na plaće, nema porez na dobit, nema plaćanja doprinosa. Ukupno u četiri godine 306 hiljada KM, državi nula.

Fondaciji "Atelje za društvene promjene" u 2020. godini će sa iste adrese stići uplata od preko 30 hiljada KM, a godinu kasnije 142 hiljade KM. Uplate glase na humanitarni prihod. Ukupno 172 hiljade KM u zadnje dvije godine, dažbine nula.

Razvoj energetskog sektora u Federaciji BiH posljednjih godina ozbiljno je usporen zbog sumnjivog ekološkog aktivizma. Ne samo zbog nekoliko stotina hiljada KM koje se slijevaju na račune raznih udruženja, već zbog onih čije interese ova udruženja zastupaju na štetu države u kojoj žive. Nastavlja se ...


(Vijesti.ba)

Izdvajamo