28°C
Mostar 34°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

18.05.2022 / 21:37 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Slijedi nam najteže vrijeme od 1944. godine, Crkva da pomogne

Vučić: Slijedi nam najteže vrijeme od 1944. godine, Crkva da pomogne
Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa patrijarhom Porfirijem da je Srbija u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda, da se nad našom zemljom "nadvijaju ogromni i gradonosni oblaci", a da poslije ljeta dolazi period možda najteži od 1944. godine do danas.

 On je od patrijarha zatražio pomoć SPC-a da građani razumiju poziciju u kojoj se zemlja nalazi.

„Srbija je u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. Napolju ne biste primijetili bilo kakav problem i nema ga u ovom trenutku. Da li se ozbiljni i gradonosni oblaci nadvijaju nad našom zemljom – da. Ne krijem to od naroda, ne mogu to ni od vas“, rekao je Vučić u obraćanju iz Predsjedništva poslije sastanka sa patrijarhom i episkopima.

On je dodao da neki svjetski lideri predviđaju teže stanje nego što je bilo pred i tokom Drugog svjetskog rata i istakao da će ljeto brzo proći, a „onda nam slijedi najteže vrijeme od 1944. do danas“.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u specifičnoj situaciji zbog svega oka Kosova i dodao da će biti sve teže sačuvati interese jer će, kako je rekao, pritisci biti sve teži.

“Od dana kada je Vladimir Putin rekao na čemu zasniva svoj upad u Ukrajinu formalno-pravno i politički, sve zapadne sile rade na tome da se ubrzano riješi kosovsko-metohijski čvor da bi izbili argument iz ruku predsjedniku Ruske Federacije. To čujem na svakom mestu gdje god da sam bio u Evropi i svijetu”, rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji zbog čega se nalazi pod ogromnim pritiskom.

“To nam prvi velike probleme, ti problemi nisu mali i bit će sve veći”, istakao je Vučić.

Obraćajući se patrijarhu, on je rekao da je potrebno da se čuju i njegovi stavovi i dodao da će SPC biti obaviještena o svim odlukama koje država bude donosila, napominjući da neće biti lako.

“Ja ovo nisam vidio, nisam sanjao da ću doživjeti i vidjeti. Bio sam svjedok velikih pritisaka oko brisleskog sporazuma. Suočavamo se sa neviđenom histerijom, niko nikoga ne želi da čuje, a kamoli da sasluša. Diplomatija više ni u čemu ne postoji, to je samo ko će brutalnije da prenese poruku. U tim uslovima naše je da pokušamo da sačuvamo svoju zemlju i narod. Bez naše crkve teško da bi naš narod van granica mogao da opstane. Da nam pomognete da svi ljudi razumiju poziciju Srbije, da svi budemo zajedno, da pokušamo da u ovim vremenima budemo jedinstveni”, rekao je Vučić.

Patrijarh je poručio da se moli da što prije dođe mir svim ljudima svijeta, a da se jezik oružja što prije zaustavi.

On je zahvalio predsjedniku Vučiću na “odgovornom ponašanju, koje poredazumijeva principijelan stav”, i na tome što čini sve što može da ova kriza za građane Srbije bude što je moguće blaža.

“A bojimo se da može biti sve veća i veća”, rekao je Porfirije.

Patrijarh je napomenuo da SPC “apsolutno poštuje zakone država u kojoj se nalazi”, ali da ima medijskih manipulacija i da mnogi pokušavaju da zloupotrebe crkvu.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo