14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

18.05.2022 / 09:44 Svijet - Bruxelles

Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO

Finska i Švedska predale zahtjev za ulazak u NATO
Foto: Agencije

Finska i Švedska su u srijedu u sjedištu saveznika službeno podnijele zahtjev za pridruživanje NATO savezu, što je odluka potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu i kojom se pokreće proces pristupanja za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica.

I Švedska i Finska bile su neutralne tokom Hladnog rata, a njihova odluka o pridruživanju NATO-u jedna je od najznačajnijih promjena u evropskoj sigurnosnoj politici desetljećima, što odražava veliku promjenu javnog mnijenja u nordijskoj regiji od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Ovo je historijski trenutak koji moramo iskoristiti - rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji na kojoj su švedski i finski ambasadori u alijansi predali svoja prijavna pisma, svaki u bijeloj fascikli s utisnutim nacionalnom zastavom, prenosi Reuters.

Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećat će našu zajedničku sigurnost - rekao je Stoltenberg.

Savez smatra da bi ga pristupanje Finske i Švedske uvelike ojačalo u Baltičkom moru.

Ratifikacija svih 30 savezničkih parlamenata mogla bi potrajati do godinu dana, kažu diplomate.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo