3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

17.05.2022 / 09:20 Rat u Ukrajini - Traže pojašnjenje

Nijemci pitali Vučića: Šta ti je sad izgovor da ne budeš uz EU

Nijemci pitali Vučića: Šta ti je sad izgovor da ne budeš uz EU
Foto: Nova.rs
Zbog srbijanskog odbijanja da se uskladi s vanjskom politikom EU, najmoćnija država te zajednice, Njemačka, zaoštrila je svoj odnos prema Srbiji.

Napeta atmosfera

Posljednji sastanci šefa srbijanske države Aleksandra Vučića s predstavnicima njemačke diplomatije protekli su u veoma napetoj atmosferi.

Kako saznaje dnevni list "Nova", sagovornici iz Berlina insistirali su na obrazloženju zbog čega Srbija još uvijek odbija da uvede sankcije Rusiji.

Predsjednik Srbije sastao se 5. maja sa šeficom njemačke diplomatije Annalenom Baerbock, s kojom je razgovarao o međunarodnoj poziciji Srbije i odnosu prema napadu Rusije na Ukrajinu.

Kako saznaje Nova.rs, sastanak se dogodio u hotelu u Berlinu, u kojem je Vučić odsjeo i u momentima je bio veoma neprijatan, imajući u vidu da je, kako navode sagovornici ovog medija, Baerbock insistirala na tome da se Srbija jasno opredijeli.

- Sastanak nije bio u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke, ali to nije neuobičajeno. Annalena Baerbock je bila prilično oštra i u jednom trenutku je od Vučića zatraženo da kaže koje je sad obrazloženje za to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji - navodi izvor iz diplomatskih krugova i dodaje da je Vučić objasnio da je država koju predstavlja u specifičnoj poziciji.

- Pozivao se na historijske okolnosti i iskustvo Srbije sa sankcijama. Kao ključni razlog je pomenuo energetsku zavisnost od Rusije i to što Naftnu industriju Srbije većinski drže Rusi.

Istina je da on na kraju nije obećao da će bilo šta uraditi po tom pitanju. Međutim, Nijemci su stavili do znanja srbijanskoj strani da im je dosta da slušaju obrazloženja i deklarativne poruke da je Srbija na evropskom putu - navodi sagovornik Nove.

Pitanje koje je Vučiću postavljeno tokom razgovora s Baerbock, pet dana kasnije, 10. maja, na sastanku u Beogradu ponovio je i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin.

Vučiću je, kako navode sagovornici Nove, preneseno da zvanični Berlin ne vidi opravdanje za neusklađivanje Srbije s vanjskom politikom EU.

Dvije države pomažu Kosovu

Izvor "Nove" je podsjetio i na izjavu ministra vanjskih poslova Nikole Selakovića, koji je, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, rekao da dvije države pomažu Kosovu da uđe u Savjet Evrope, ali bez objašnjenja koje su to dvije zemlje.

- Jedna od njih je upravo Njemačka. Podrška Kosovu u Savjetu Evrope je odgovor na nekooperativnost Srbije. Njemačka ne može da toleriše da država kandidat za članstvo u EU odbija da bude uz tu zajednicu u ovakvim okolnostima - rekao je izvor "Nove".

Prema saznanjima "Nove", na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost, održanoj nakon sastanaka sa njemačkim zvaničnicima, donesena je odluka da se nastavi sa diplomatskom kampanjom povlačenja priznanja Kosova i naglašeno je da nema promjene stava Srbije po pitanju sankcija Rusiji.

Odluka je da se, po tom pitanju, ostane na istom zaključku koji je donesen na prethodnoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost u februaru ove godine. Tada je Vučić saopštio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji iako to traži Evropska unija.

Nakon što su prištinske vlasti prošlog četvrtka zvanično podnijele zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, njemački izaslanik Manuel Sarrazin je izjavio da je "Kosovo u srcu Evrope" i da mu je mjesto u Savjetu Evrope, kao i da je stav Njemačke o tom pitanju "jasan".

Osvrnuvši se na ovu izjavu, ali i na saopštenje sedam najmoćnijih država svijeta G7, u kojem je Srbija pozvana da ne oklijeva s uvođenjem sankcija Rusiji, Vučić je rekao da se pritisak na srbijansku državu iz dana u dan povećava i da je riječ o "politici bez principa".

- U toj politici se Amerikanci ponašaju više fer nego Nijemci, bar neće da koriste 'sjekiru odmah'. Rekao bih da su pojedini zapadni predstavnici po tom pitanju veoma drski, bezobrazni i bezobzirni.

Oni kažu da nikad neće prihvatiti promjenu granica za nijedan pedalj Ukrajine, ali zato hoće da učestvuju u narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Pritisak na Srbiju se povećava. Hoće da nas natjeraju da priznamo Kosovo, jer sve dok se to ne desi Putin će moći da koristi argument kosovskog presedana.

Ni sa strane Zapada, a ni kod Rusa, ne postoji nikakvog principa. Jedino se Srbija drži principa koji se tiče međunarodnog prava - naveo je on.


(Vijesti.ba / Nova.rs)

Izdvajamo