8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

17.05.2022 / 08:01 Rat u Ukrajini - Mariupolj

Okončana krvava bitka, Azovstal u ruskim rukama

Okončana krvava bitka, Azovstal u ruskim rukama
Foto: Agencije
Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetina hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmicama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstal. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u saopćenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

“Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je komandantima jedinica stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva. Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena”, dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško povrijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuisanih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstal, saopćila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

Ukrajini "potrebni živi heroji"

“Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima. Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u videoobraćanju.

Povrijeđeni vojnici stigli su u grad Novoazovsk u autobusu s oznakom “Z”, simbolom ruske invazije. Muškarci su bili položeni na nosilima na tri nivoa. Jednom čovjeku, kojeg su izvukli van, glava je bila čvrsto omotana gustim zavojima.

Od početka ruske invazije u februaru, Mariupolj je postao simbol otpora Ukrajine i spremnosti Rusije da opustoši ukrajinske gradove.

Prve evakuacije u ponedjeljak navečer uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija saopćila da je pristala evakuisati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

Eksplozije u Lavovu, borbe u Harkovu

Moskva invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za ničim izazvan rat.

Ruske snage suočile su se s neuspjesima, a vojnici su krajem marta protjerani sa sjevera te iz okoline Kijeva. Ukrajinski protunapad posljednjih dana istjerao je ruske snage iz područja u blizini Harkova, najvećeg grada na istoku zemlje.

Područja oko glavnog grada Kijeva i zapadnog grada Lavova, u blizini poljske granice, još su meta ruskih napada. Lavov je rano u utorak bio meta niza eksplozija, rekao je Reutersov svjedok. Za sada nema informacija o žrtvama i nastaloj šteti.

Ukrajinske snage napredovale su u ponedjeljak sve do ruske granice, oko 40 kilometara sjeverno od Harkova.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo