22°C
Mostar 28°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

16.05.2022 / 14:46 Politika - Parlament BiH

Dom naroda nije usvojio izmjene i dopune Zakona o VSTV-u

Dom naroda nije usvojio izmjene i dopune Zakona o VSTV-u
Foto: Fena
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, u drugom krugu glasanja, nije usvojio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon glasalo je 10 delegata, četiri su bila protiv i jedna suzdržan.

Iz FBiH 10 delegata je bilo „za“, a iz RS-a su četiri delegata bila protiv i jedan suzdržan.

Prijedlogom tog zakona bila su uređena pitanja koja je potrebno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcioniranje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Dom naroda nije prihvatio zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa povećanje plaća vojnicima, policijskim i državnim službenicima.

Delegati su se potom izjašnjavali o razmatranju ovog zakona po skraćenom postupku, ali je zbog nedostatka entitetske većine taj zahtjev upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Dom naroda danas se, u drugom krugu, izjašnjavao i o Zahtjevu za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH po skraćenom postupku, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a koji predviđa ukidanje akciza na gorivo.

Delegati nisu prihvatili da po skraćenom postupku razmatraju ovaj zakon, te će on biti razmatran u redovnoj zakonodavnoj proceduri.

Dom naroda nije prihvatio Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2020. godini, kao ni Izvještaj o provođenju Lokalnih izbora za 2020. godinu, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH.

Usvojen je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu, kao i Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja u oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u BiH, s preporukama sadržanim u izvještaju.

Dom naroda je usvojio Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za 2021. godinu, kao i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2021. godinu.

Delegatska inicijativa Denisa Bećirovića kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja ove inicijative u parlamentarnu proceduru, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, s ciljem formiranja Ministarstva za evropske integracije, nije dobila potrebnu podršku delegata, tako da nije prihvaćena.

Nije prihvaćena ni Bećirovićeva delegatska inicijativa kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 30 dana od dana dostavljanja ove inicijative u parlamentarnu proceduru, pripremi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, s ciljem formiranja Ministarstva poljoprivrede BiH.

Delegati su dali suglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo