4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 14:29 Ekonomija - Podaci Ministarstva

Prosječna cijena bezolovnog benzina 2,93, a dizela 3,19 KM

Prosječna cijena bezolovnog benzina 2,93, a dizela 3,19 KM
Foto: Ilustracija
Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan, 16. svibnja, za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,93 KM/litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 3,19 KM/litru.

U Federaciji BiH raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u ponedjeljak je za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosio od 2,71 do 3,16 KM/litru, a za dizel BAS EN 590 (10 ppm) od 3,06 do 3,41 KM/litru, izvijestili su iz Sektora za cijene i analizu tržišta Federalnog ministarstva trgovine.

Također, podsjećaju da je Vlada Federacije BiH na prijedlog resornoga ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate ("Službene novine Federacije BiH", broj 26/21), kojom je propisala gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine.

Podsjetimo da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBiH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPHONE i iPAD na App Store servisu.
Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

"Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama. Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje", naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo