4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 14:17 Rat u Ukrajini - Slawomir Tokarski

Ruska agresija na Ukrajinu podsjeća na važnost stabilnosti Z. Balkana

Ruska agresija na Ukrajinu podsjeća na važnost stabilnosti Z. Balkana
Foto: Fena
Ruska agresija na Ukrajinu podsjeća nas u Evropskoj uniji koliko je važna stabilnost zapadnog Balkana i koliko je važna perspektiva članstva za ostvarenje stabilnosti.

Izjavio je to danas u Tirani direktor u Generalnom direktoratu EU za regionalnu i urbanu politiku Slawomir Tokarski, javlja izvještač Fene iz Tirane.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom Sedmog foruma Strategije EU za jadranski i jonski region (EUSAIR), naglasio je da se jedino kroz bliske veze sa Evropskom unijom i perspektivu prijema moguće suprostaviti negativnom uticaju koji dolazi iz zemalja kao što je Rusija.

Po njegovim riječima, ruska invazija na ukrajinu 28. februara ponovo je dovela rat u Evropu mijenjajući svjetski poredak kakav smo poznavali.

- Saradnja je zato potrebnija nego ikad kako bi se suprostavili toj prijetnji - rekao je Tokarski.

Također je naveo kako je u ministarskoj deklaraciji koja je usvojena danas u Tirani snažno osuđena ruska agresija na Ukrajinu.

- To je veoma važan signal evropske solidarnosti - istaknuo je.

U Deklaraciji je, također, potvrđena privrženost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Albanije Megi Fino istaknula je veliki međusobni uticaj koje imaju zemlje regiona jedna na drugu, zbog čega Albanija posvećuje veliku pažnju saradnji balkanskih zemalja.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo