4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 14:10 Politika - Dom naroda PSBiH

Klub Bošnjaka traži hitnu sjednicu od Čovića: Osigurati novac za izbore

Klub Bošnjaka traži hitnu sjednicu od Čovića: Osigurati novac za izbore
Foto: Fena
Pet delegata iz Kluba Bošnjaka zatražilo je od predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića da sazove hitnu sjednicu tog doma na kojoj bi bila donesena odluka o odobravanju novca za provođenje Općih izbora 2022.

U obrazloženju se podsjeća da je odredbama Izbornog zakona BiH propisano da se u budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH osiguravaju sredstva za osiguranje vršenja ovlaštenja CIK BiH.

"Sredstva za provođenje izbora, institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati shodno Izborom zakonu BiH u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK BiH o raspisivanju izbora", kaže se u obrazloženju.

A s obzirom na to da je CIK 4. maja donio Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora, kako se navodi, potrebno je najkasnije do 19. maja osigurati neophodna sredstva za održavanje izbora.

"Stoga, predlažemo da Dom naroda PSBiH donese sljedeći zaključak: 'Nalaže se Vijeću ministara BiH da, u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, u roku od 24 sata od donošenja ovog zaključka, na prijedlog CIK BiH, donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12.500.000 KM na ime rashoda CIK BiH za održavanje Općih izbora 2022. godine'", poručili su delegati.

Podsjetimo još i na današnju izjavu šefice Misije OSCE-a u BiH, ambasadorice Kathleen Kavalec, vezano za oktobarske izbore u BiH.

- Što se tiče nas kao organizacije, obaveza da redovn i na vrijeme provodi izbore je jedna od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a.

Pozdravljamo potez CIK-a koji je raspisao izbore i da će Vijeće ministara BiH doznačiti sredstva potrebna za organizaciju izbora na vrijeme.

Prije svega, ne želim špekulisati o tome šta će se desiti u budućnosti, ali nadležni organi BiH dužni su iskoristiti sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore, a međunarodna zajednica nije u poziciji da snosi te troškove - poručila je Kavalec.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo