3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 14:01 Rat u Ukrajini - Moskva

McDonald's odlazi iz Rusije nakon 30 godina

McDonald's odlazi iz Rusije nakon 30 godina
Foto: Vijesti.ba
Američki McDonald's priopćio je da je pokrenuo proces prodaje svog poslovanja u Rusiji nakon trideset godina rada u toj zemlji.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, najveći svjetski lanac brze hrane u ožujku je odlučio zatvoriti svojih 847 restorana u Rusiji te je na mjesečnoj razini imao gubitke od 50 milijuna dolara. Sada očekuje da će imati negotovinski trošak od oko 1.2 do 1.4 milijarde dolara.

Odluka o prodaji svoje imovine u Rusiji, uključujući kultnu lokaciju na Puškinovom trgu u središtu Moskve, ukazuje na veliko povlačenje kultnog zapadnjačkog brenda. Nekada simbol procvata američkog kapitalizma, prva poslovnica McDonald'sa u umirućem Sovjetskom Savezu otvorena je 1990. godine. Više od 5000 ljudi prisustvovalo je otvorenju.

McDonald's je priopćio da želi prodati sve svoje restorane u Rusiji lokalnom kupcu, ali će i dalje zadržati zaštitni znak.

"Humanitarna kriza uzrokovana ratom u Ukrajini te ubrzano i nepredvidivo okruženje poslovanja doveli su McDonald's do zaključka da nastavak vlasništva nad poslovanjem u Rusiji više nije održiv", stoji u priopćenju.

Tvrtka je priopćila kako će osigurati da njezine 62 tisuće zaposlenika u Rusiji i dalje budu plaćene do zatvaranja bilo koje transakcije te da budu zaposleni u budućnosti kod bilo kojeg potencijalnog kupca.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo