3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 13:55 Politika - Dom naroda BiH

Nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

Nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa
Foto: Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom,..

.. a čije usvajanje predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Delegati su usvojili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o predloženom zakonu, a predsjedavajući Doma Dragan Čović je, citirajući Poslovnik, kazao da „ako Dom naroda prihvati mišljenje Ustavnopravne ili nadležne komisije, predloženi zakon se smatra odbijenim“.

- To je status ovog zakona nakon glasanja - naveo je Čović.

Od 15 prisutnih delegata, „za“ negativan izvještaj Ustavnopravne komisije glasalo je osam delegata, a protiv je bilo njih sedam.

Iz Federacije BiH četiri delegata su bila „za“, a šest protiv, dok su iz RS četiri delegata bila „za“, a jedan protiv.

Prilikom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović je kazao da je ovo jedan od tri takozvana 'evropska zakona', koje čeka i Evropska unija i javnost u BiH.

- Formalno i deklarativno se iskazuje spremnost da se krene u pravcu evropskih integracija, ali je interesantno kad god dođe bilo koji konkretan zakon koji trebamo podržati u PSBiH to bude oboreno na različite načine, ali uvijek bude oboreno - naveo je on.

Kazao je kako misli da i Dom naroda PSBiH i cjelokupna bh. javnost pa i ljudi iz Evropske unije trebaju čuti razloge zašto je Ustavnopravna komisija bila protiv.

- Očekujem da čujemo argumente zbog čega ne možemo da usvojimo jedan od zakona koji su prijeko potrebni Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović.

Niko od članova Ustavnopravne komisije nije odgovorio na Bećirovićevo pitanje, nakon čega se pristupilo glasanju o negativnom izvještaju Komisije.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo