3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.05.2022 / 13:31 Politika - Hrvatski predsjednik

Milanović: Želim o sebi čuti jasan stav predstavnika Hrvata iz BiH

Milanović: Želim o sebi čuti jasan stav predstavnika Hrvata iz BiH
Foto: Zoran Milanović / Twitter
Mislim da sam bio vrlo jasan šta želim postići ovime. Zaštititi Hrvate u BiH od jednog kriminalnog zuluma, kaže Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda u prigodi Dana Grada i blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Milanović je komentirao svoje izjave o blokadi Finske zbog hrvatskog pitanja u BiH, koje su uzburkale duhove.

- Mislim da sam bio vrlo jasan šta želim postići ovime. Zaštititi Hrvate u BiH od jednog kriminalnog zuluma - kaže Milanović.

Ocjenjuje kako ima milion pitanja koja bi se mogla postaviti "jaranu" Željku Komšiću koji ga je "moljakao da dođe na govoriti u Sarajevo".

- To su teme koje su za mene žučno važne. Ili ćemo zaštititi svoje sunarodnjake u BiH, ne oružjem kao prije 30 godina… Trebali bi vidjeti koliko je Tuđman bio uplašen da će dobiti sankcije zbog BiH, ali je radio.

Šta Hrvatskoj danas prijeti da se zauzme za to? Samo karijerne perspektive nekih ljudi i to da ćete gledati kao krkana s Balkana u Briselu. Mi to nismo, a i da jesmo, šta sada?

Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Htio bih čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo od Čovića, ima li smisla u ovom što ja radim ili da ja prestanem? Ali taj odogovr mora biti jasno i gromko - da ili ne, ništa između.

Ovo nije kontest između mene i Plenkovića. Ja s ovim mogu ići dalje samo ako oni jasno kažu što hoće. To je prilika za hrvatsko zajedništvo. Finskoj svaka čast - rekao je Milanović.

Dodaje kako je politika tih zemalja ipak bila problematična te kako sada dolaze Turci koji žele vidjeti na papiru ono što traže.

- Želim čuti jasan stav: Predsjedniče, Milanoviću, Zoka, nastavi tako. Ili ne - istakao je Milanović, dodajući kako sve radi "radi njih, ne radi sebe".

Navodi i kako će stalno podsjećati na to da je "ministar odbrane počinio kazneno djelo".

- Situacija u kojoj ministar imovine pere i maltretira dvije visoke dužnosnice državnih nekretnina, koje su osnovane upravo da se ministar ne mora baviti takvim detaljima, da ga se zaštiti.

On je to preplivao kao panonski mornar, s vrećom na leđima i čačkalicom u ustima, došao je i maltretirao te žene da se postupi kako se inaćče ne postupa… Ili mu treba oduzeti poslovnu sposobnost da ne može imati ni vozačku dozvolu ili ga treba utamničiti. Trenutni ministar odbrane je čovjek koji se bavi kriminalom - smatra Milanović.

Ponovio je kako se ministar nikad ne bi smio upletati u predmete.

- On je po struci ništa, čovjek bez... Ajd, nije bitno šta je, ništa. Da je barem imao odvjetnike kraj sebe. Blizu su izbori i nemojte ljude dirati. Krivično djelo. Očekujem da se i Sabor uključi. Ili neka mi kažu da sam u krivu. Ovo je pritisak, da, i on završava tamo gdje ih vi prenesete - poručio je.

- Zašto tek sada? Zašto ne prije godinu dana? Zašto Blinken ne dolazi u Zagreb? Jer zna da ima vladu koja će za njega obaviti - govori Milanović o pozivu ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom da se angažira oko pitanja Hrvata u BiH.

"Kada bi hrvatski stav bio jasan, zajednički, koherentan… Finska hoće u NATO i svi padaju na koljena."

Naglašava i kako njegovo djelovanje nije prorusko nego "prohrvatsko".

- Šta bi se Hrvatskoj dogodilo kada bismo Andrej Plenković i ja zauzeli ovakav stav? Hrvatskoj, ne njemu - pita se hrvatski predsjednik.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo