26°C
Mostar 32°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 27°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

16.05.2022 / 12:29 Politika - Sarajevo

Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Doma naroda PSBiH

Postavljanjem delegatskih pitanja počela sjednica Doma naroda PSBiH
Foto: Agencije

Postavljanjem delegatskih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice na kojem bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je predložio Predstavnički dom PSBiH, sa mišljenjem Ustavnopravne komisije Doma naroda. 

Ustavnopravna komisija utvrdila je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali nije podržala principe predloženog zakona.

Predstavnički dom ranije je usvojio prijedlog ovog zakona čije usvajanje, između ostalog, predstavlja jedan od 14 prioriteta Evropske komisije u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji, te jedan od samo tri zakonska rješenja navedena među tih 14 prioriteta.

Iako je prema ranije predloženim dnevnom redu bilo predviđeno njegovo razmatranje, delegati danas ipak neće razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta, a koji predviđa uvođenje stope PDV-a od pet posto za pojedine životne namirnice i lijekove, te 22 posto za luksuzne proizvode.

Razlog je taj što sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda, na kojoj je trebao biti razmatran taj i još nekoliko prijedloga zakona, nije održana krajem prošle sedmice zbog nedostatka kvoruma.

Među zakonskim prijedlozima koji su, iz istog razloga, skinuti sa dnevnog rade je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon predstavlja jedan od 14 prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za BiH, a njegovim usvajanjem vrši se i harmonizacija s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti.

Dom naroda danas neće razmatrati ni principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Dom naroda će, između ostalog, razmatrati nekoliko delegatskih inicijativa, kao i jedan broj izvještaja, a na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo