7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

16.05.2022 / 07:54 BiH - Autora Harisa Imamovića

Promocija knjige 'Vedran i vatrogasci' danas u Kamernom teatru 55

Promocija knjige 'Vedran i vatrogasci' danas u Kamernom teatru 55
Foto: Agencije

U Kamernom teatru 55 sutra će biti upriličena promocija romana "Vedran i vatrogasci" autora Harisa Imamovića.

Glavni junaci romana "Vedran i vatrogasci" su čuveni sarajevski čelista Vedran Smailović i trojica vatrogasaca - dvojica komandanata Sarajevske brigade - Mesud Jusufović i Kenan Slinić, te John Jordan, američki dobrovoljac koji se priključuje sarajevskim vatrogascima početkom 1993. godine.

Priča prati sudbinu čeliste Smailovića, nakon što je stekao planetarnu slavu odsviravši Albinonijev Adagio, u ulici Vase Miskina, nakon prvog velikog masakra u opkoljenom Sarajevu, stavljajući fokus na probleme s kojima se suočava u gradu i njegova kasnija lutanja širom svijeta.

Paralelno, čitalac se upoznaje sa naporima sarajevskih vatrogasaca da obuzdaju nezapamćene požare (Vijećnica, Umjetnička galerija i dr.), kao i s njihovim ličnim sudbinama, strastima, snovima i čežnjama.

Roman prikazuje dva pola ljudske egzistencije i duha grada pod opsadom. S jedne strane, Vedran je pacifista, estetski čovjek, veseljak, sangvinik, apatrid, dok su s druge strane vatrogasci znatno praktičniji, nacionalno samosvjesniji, borbeniji.
Junaci i događaji u ovoj knjizi nisu fiktivni. Autor je prikupio brojna svjedočanstava i dokumente, a zatim je, vodeći se književnim kriterijima (a ne npr. naučnim ili žurnalističkim), odvojio važno od nevažnog i komponirao jedinstvenu cjelinu.

Na prvi pogled, raspršenu kompoziciju uvezuju dubinske relacije među ljudima i događajima, između ostalog i brojne korespondencije koje izgledaju gotovo čudesno jer nisu izmišljene.

Skoro u svakom poglavlju čitaoca očekuje novi stil, od tradicionalnog pripovijedanja, preko svjedočanstava samih junaka i unakrsnih ispitivanja do usmene historije.

Isprva zarobljeni u obruču opsade, junaci će igrom sudbine obići svijet, od Sarajeva, preko Rima i Pariza, pa sve do Amerike, gdje će se susresti sa američkim predsjednicima Billom Clintonom i Joeom Bidenom kao i brojnim drugim znamenitim ličnostima.
Sa autorom će o knjizi razgovarati književni kritičar Kenan Efendić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo