4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

15.05.2022 / 23:08 Svijet - Međunarodni konzorcij

Nezavisna istraga: Izraelci ubili novinarku Al Jazeere

Nezavisna istraga: Izraelci ubili novinarku Al Jazeere
Foto: Agencije

Međunarodni konzorcijum istražitelja, sa sjedištem u Nizozemskoj, objavio je rezultat analize video i audio dokaza sa društvenih mreža koji podupiru iskaze svjedoka da je novinarka Al Jazeere Širin Shereen Abu Akleh (Shereen) ubijena izraelskom vatrom...

.. tokom vojne racije u Dženinu na Zapadnoj obali 11. maja. U vrijeme kada se Izrael i Palestinci međusobno optužuju i ne mogu da se dogovore da zajednički istraže ubistvo te poznate novinarke nekoliko nezavisnih organizacija je pokrenulo sopstvene istrage.

Konzorcijum Bellingcat je koristio palestinski i materijal izraelskih vojnih izvora u analizi i provjeravao vremenske oznake, lokacije videa, sjenke i forenzičke audio analize pucnjeva. Tako je otkriveno da su i naoružani Palestinci i izraelski vojnici bili u tom području, ali dokazi podržavaju iskaze svjedoka da je ubijena metkom koje su ispalili izraelski vojnici.

Izraelski vojnici su bili na najbližoj poziciji

- Na osnovu onoga što smi mi mogli da razmotrimo IDF (izraelski vojnici ) su bili na najbližoj poziciji i imali najjasniju liniju vida ka Abu Akleh - rekao je Đankarlo Fiorela (Giancarlo Fiorella), glavni istražitelj. Bellingcat je jedna od firmi koja koristi takozvane otvorene izvore informacija kao što su video snimci na društvenim mrežama, satelitske i snimke bezbjednosnih kamera da rekonstruišu događaje, navodi AP.

Fiorela je rekao da analiza ne može biti 100 posto pouzdana bez dokaza kao što je metak i oružje koje je koristila vojska i GPS lokacija izraelskih snaga, ali je naveo da dodatni dokazi obično podupiru preliminarne zaključke i gotovo nikada ih ne pobiju. Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem također vodi sopstvenu analizu i ona je najviše uticala da vojska povuče prvobitne tvrdnje da su naoružani Palestinci odgovorni za smrt palestinske novinarke koja je godinama izvještavala o izraelskoj okupaciji.

Palestinci nisu predali metak

Izraelska tvrdnja bila je zasnovana na video snimku sa društvenih mreža na kome se vidi da naoružani Palestinac puca u uličici u Dženinu i potom stižu drugi naoružani ljudi koji kažu da su pogodili vojnika. Pošto ni jedan vojnik nije ranjen tog dana vojska je zaključila da su Palestinci aludirali na Abu Akleh koja je nosila šljem i zaštitni prsluk.

Istražitelj B'Tselema je otišao na poprište sukoba i utvrdio da su naoružani Palestinci bili udaljeni 300 metara od mjesta gdje je Abu Akleh pogođena, koje je odvojeno zidovima i uličicama. Palestinci su odbili da predaju Izraelu smrtonosni metak, a B'Tselem smatra da metak po sebi ne može da otkrije mnogo ako se ne utvrdi iz kog oružja je ispaljen. Rezultati istraživanja nezavisnih organizacija mogli bi da utiču na međunarodni stav o tome ko je odgovoran za smrt novinarke, pogotovo ako se istraga izraelske vojske bude odugovlačila.

Državni sekretar SAD-a Entoni Blinken (Antony Blinken) je danas rekao da je razgovarao sa porodicom novinarke, američke državljanke i izrazio sučešće "istakavši potrebu za momentalnom i vjerodostojnom istragom". Palestinski zvaničnici su odbili da predaju metak da ga analiziraju izraelski balistički eksperti jer, kako su rekli, ne vjeruju Izraelu.

(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo