13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

15.05.2022 / 20:50 Svijet - Njemačka

Pobjeda CDU-a u Severnoj Rajni-Vestfaliji

Pobjeda CDU-a u Severnoj Rajni-Vestfaliji
Foto: Agencije

U njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji održani su izbori za pokrajinski parlament, koji se smatraju najvažnijim pokazateljem raspoloženja birača uoči parlamentarnih izbora u septembru.

Prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila je Krišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel – 33,7 posto, zabilježivši rast od skoro devet posto (26.3 posto) u odnosu na izbore prije pet godina.

Socijalnodemokratska partija (SPD) je osvojila 31,1 posto, gotovo 9 posto manje nego na prošlim izborima, što je socijaldemokratama najlošiji rezultat u historiji. Pokrajinska premijerka i predsjednica SPD-a odmah nakon objave nezvaničnih rezultata podnijela je ostavku.

“Birači su donijeli jasnu odluku. Žele drugu politiku u pitanjima obrazovanja u školama, saobraćajne infrastrukture, unutrašnje sigurnosti i borbe protiv kriminala. Politika proteklih sedam godina bila je loša za ljude i Sjevernu Rajnu – Vestafaliju. Mi ne želimo više biti svjetlo na kraju tunela, već vodeća snaga na čelu njemačkih saveznih pokrajina. Borili smo se za ovaj cilj i pobijedili smo”, kazao je Armin Laschet, glavni kandidat CDU-a.

Zeleni izgubili gotovo pola glasača
J
oš nije potpuno jasno da li će CDU uspjeti da oformi vlast samo sa liberalima iz FDP-a, koji su osvojili više od 12 posto glasova. Partner SPD-a u odlazećoj vladi, stranka Zelenih, izgubila je gotovo pola glasača i pala sa 12 na šest posto. Nacionalistička Alternativa za Njemačku, koja se prvi put u toj saveznoj pokrajini takmičila, osvojila je 7,5 posto glasova.

“Tužna sam da u mnogim izbornim jedinicama, naše liste nisu opet pobijedile. Preuzimam odgovornost za sve odluke koje su ranije donesene. Stoga se odmah povlačim s pozicija predsjednice pokrajinskog SPD-a, i zamjenice predsjednice partije na saveznom nivou. Time će pokrajinski SPD dobiti priliku za novi početak”, kazala je premijerka Hannelore Kraft.

(Vijesti.ba / Al Jazeera

Izdvajamo