6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

15.05.2022 / 20:00 Politika - Rok do četvrtka

Novac za izbore čeka Bevandu: Hoće li biti krivične odgovornosti!

Novac za izbore čeka Bevandu: Hoće li biti krivične odgovornosti!
Foto: Agencije

Finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine moraju se obezbijediti do četvrtka 19. maja.

Upozorili su na ovo danas iz Centralne komisije BiH (CIK) te podsjetili da 04. maja donije Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora za nedjelju, 02. oktobra ove godine.

Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja. Centralna izborna komisija BiH je procijenila da će Opći izbori 2022. godine koštati oko 12.528.000,00 KM, navode iz CIK-a i pozivaju donosioce odluka da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva.

Ukoliko se to ne desi, posla bi moglo biti i za državno tužilaštvo. A namjere onemogućavanja ostvarivanja biračkog prava do sada je najviše iskazivanje državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda iz HDZ-a, ali i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Ukoliko to Bevanda i Tegeltija ne urade, vjerujemo da će nadležne pravosudne institucije postupiti u skladu sa zakonom, u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti. Istovremeno očekujemo da će visoki predstavnik, ukoliko to ne uradi Vijeće ministara BiH, proglasiti potrebne odluke i omogućiti održavanje izbora, kao jedne od ključnih pretpostavki za funkcionisanje demokratskog sistema kazao je generalni sekretar SDA Halid Genjac.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler ističe da je raspisivanje izbora CIK-a važan korak, a da finansiranja izbora nije pitanje političke volje, da li se nešto želi ili ne, već je ovo zahtjev propisan zakonima BiH.

Ustavom se moraju osigurati novac za izbore. Vaši građani žele izaći na birališta, poručuje Sattler.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo