14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

15.05.2022 / 18:38 BiH - Sarajevo

Obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda 'Lasta'

Obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda 'Lasta'
Foto: Fena

Polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", te prigodnim programom, danas je obilježena 30. godišnjica od formiranja ove jedinice.

Jubileju je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Prema riječima ministra Osmanovića, neizmjerno je važno obilježavati ovakve datume i njegovati kulturu sjećanja, jer ne smijemo pustiti zaboravu istinu o odbrani domovine Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, kao i naše heroje iz Odreda "Lasta“.

Odred policije za specijalne namjene “Lasta” osnovan je 15. maja 1992. godine.

Djelovao je do augusta 1996. godine kao specijalna jedinica Centra službi bezbjednosti Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, odnosno Oružanih snaga RBiH. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu.

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja ove slavne jedinice održano je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo