31°C
Mostar 35°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 34°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

15.05.2022 / 14:01 BiH - Sramotno ponašanje

IGK: Spriječiti održavanje skupa kojim se ponižavaju prijedorske žrtve

IGK: Spriječiti održavanje skupa kojim se ponižavaju prijedorske žrtve
Foto: Arhiv
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) osudio je u saopćenju za javnost namjeru članova Omladinske organizacije "Princip" ...

... da na skupu koji planiraju organizirati 31. maja proslave rođendane premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

IGK ističe da se radi o očitoj provakaciji, jer se toga dana obilježava Dan bijelih traka u spomen na žrtve stravičnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

- Da bi se počinio genocid u Prijedoru, koga je nauka dokazala, potrebni su bili antagonizmi i mržnja, koje članovi Omladinske organizacije 'Princip' pokazuju 30 godina poslije koje su samoproglašene vlasti Republike Srpske u Prijedoru 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, kao i da pri izlasku iz kuća stave bijelu traku na desnu ruku. Taj krajnje ponižavajući čin su potvrdili članovi evropske posmatračke misije, koji su augusta 1992. u okolini Prijedora primijetili bijele zastave na bošnjačkim i hrvatskim kućama, kako bi se mogle razlikovati od srpskih - napominju iz IGK-a.

Upozoravaju da najava javnih obilježavanja rođendana na dan kada čitav svijet u cilivilizacijskoj kampanji Bijelih traka odaje počast prijedorskim žrtvama jasan je dokaz, kako navode, kontinuiteta fašističke ideje koja se ogleda u masovnom kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda prognanika i povratnika, preživjelih žrtava i svjedoka genocida.

- Frustrirane općinske vlasti Prijedora nikada nisu javno priznale djela tadašnjih fašističkih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata te pružile ruku pomirenja i pokajanja - navodi IGK i poziva Policijsku upravu Prijedor da zabrani navedeni skup jer vrijeđa žrtve i još više narušava i onako narušene etničke odnose u Prijedoru.

Također, pozivaju političke, akademske i pravne pojedinačne i kolektivne subjekte svjesne istine i pravde, i sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda i njihove organizacije i zajednice da se suprostave "dehumanizirajućim obilježavanjima navedenih rođendana na dan prijedorske patnje".

- Protestujemo protiv ovakvog anticivilizacijskog postupanja Omladinske organizacije 'Princip', tražeći od gradonačelnika Prijedora i gradske vlasti da odustanu od ovog anticivilizacijskog čina. Tražimo od nadležnih državnih organa, posebno pravosudnih, od visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, da brzom akcijom spriječe ponižavanje prijedorskih žrtava - navodi IGK u soapćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo