14°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.05.2022 / 18:58 Rat u Ukrajini - Mariupolj

Turska želi evakuisati ranjenike i civile iz Azovstala

Turska želi evakuisati ranjenike i civile iz Azovstala
Foto: Reuters
Članica NATO-a Turska predložila je izvođenje pomorske evakuacije ranjenih boraca skrivenih u čeličani u gradu Mariupolju na jugu Ukrajine, rekao je u subotu glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana.

Ibrahim Kalin je u intervjuu Reutersu rekao da je prije dvije sedmice u Kijevu lično razgovarao o prijedlogu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da on ostaje "na stolu" iako Moskva nije pristala na to.

Prema predloženom planu, ljudi evakuisani iz ogromne čeličane Azovstal kopnom bi bili odvedeni u luku Berdjansk, koja se kao i Mariupolj nalazi na Azovskom moru, a turski brod bi ih prevezao preko Crnog mora do Istanbula, rekao je.

- Ako se to može učiniti na taj način, rado ćemo to učiniti. Spremni smo. Ustvari, naš brod je spreman da krene i doveze povrijeđene vojnike i druge civile u Tursku - rekao je Kalin, koji je i Erdoganov savjetnik.

Ukrajina i Rusija nisu odmah komentarisale mogućnost evakuacije morem.

Nakon sedmica ruske opsade i bombardovanja, Mariupolj je u ruskim rukama, ali stotine ukrajinskih boraca drže se pod jakom vatrom na čeličanama.

Određeni broj civila koji su se sklonili u postrojenju evakuisan je ovog mjeseca uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ujedinjenih naroda. Prijedlog Turske uključuje evakuaciju civila koji su još uvijek bili tamo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo