15°C
Mostar 25°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.05.2022 / 16:09 Regija - Hrvatska

Sudionici povorke 'Hod za život' žele novi zakon o prekidu trudnoće

Sudionici povorke 'Hod za život' žele novi zakon o prekidu trudnoće
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Sudionici povorke "Hod za život" u subotu su pozvali na donošenje novog zakona o prekidu trudnoće koji će još više zaštiti svu nerođenu djecu, tako i onu s dijagnozom teške bolesti, te ginekolozima zajamčiti pravo na priziv savjesti.

U toj sedmoj povorci središtem Zagreba sudjelovalo je nekoliko tisuća ljudi koji su se kretali u koloni od Trga Republike Hrvatske preko Trga bana Jelačića do paviljona na Zrinjevcu, prenosi Hina.

Članica nacionalne koordinacije "Hoda za život" Andreja Duvančić izrazila je uvjerenje kako ta inicijativa pomiče Hrvatsku prema sve boljoj zakonskoj zaštiti života nerođene djece, pa i zahtjevom za donošenjem novog zakona jer je važeći star čak 45 godina.

"Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života i koji omogućuje dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta i posljedicama pobačaja za dijete i za majku. Svaki život je vrijedan bez obzira je li dijete zdravo ili bolesno", kazala je Duvančić.

Organizatori skupa posebnu zahvalu uputili su ginekolozima koji koriste instrument priziva savjesti, a jedan od njih, ginekolog iz zagrebačke bolnice Sveti Duh Boris Ujević, obratio se okupljenima.

"Prizivom savjesti ne koristim se od jučer, nego od 1997. godine. To ne činim iz inata, iz lijenosti zbog bježanja od svoje odgovornosti kao što možemo čuti u nekim medijima. To je promišljena i odgovorna odluka koja se temelji na znanstvenim činjenicama", poručio je Ujević.

Građanima se obratila i majka četvero djece Tea Bekavac čijoj je kćeri tijekom treće trudnoće dijagnosticiran Edwardsov sindrom s teškim srčanim greškama, koja je istaknula kako se unatoč tome nije odlučila na prekid trudnoće jer smatra da nitko od roditelja nema pravo donositi odluku o tome je li nečiji život vrijedan življenja.

"Jedino što smo se pitali je kako ćemo to preživjeti. Moja kćer Rita živjela je dva mjeseca i 12 dana. Svaki dan koji je provela s nama za nas je bio dar i bili smo uz nju u njezinim posljednjim trenucima", naglasila je Bekavac.

U povorci "Hoda za život" sudjelovalo je i desetak slovenskih građana koji se također zauzimaju za zakonsku zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Ljubljanska pedagoginja Urša Cankar osvrnula se na aktualni slučaj hrvatske trudnice Mirele Čavajde, te na druge žene koje su otišle u Sloveniju izvršiti prekid trudnoće zbog priziva savjesti ginekologa u hrvatskim bolnicama.

"Nemojmo se pretvarati da je slučaj majke Mirele, koja želi pobaciti u Sloveniji, čin suosjećanja između dviju država. Nije suosjećanje oduzeti život hrvatskom djetetu u slovenskim bolnicama pod izgovorom etike", istaknula je Cankar.

Navodi i kako ne želi da Slovenija postane "zemlja abortivnog turizma", ističući da bi slovenski liječnici svoje znanje trebali koristi za liječenje bolesne djece, a ne za oduzimanje života.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo