15°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.05.2022 / 15:42 Rat u Ukrajini - Srbijanski ministar

Vulin: Ne može EU da sjedi na dvije stolice

Vulin: Ne može EU da sjedi na dvije stolice
Foto: Agencije
Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne može EU da sjedi na dvije stolice i traži da se Srbija uskladi s njenom politikom, a u isto vrijeme da podržava Prištinu da bude član Vijeća Evrope.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pažljivo prati izjave evropskih zvaničnika, a posebno predstavnika Vlade Savezne Republike Njemačke i zato ga molim da ne pokušava da nađe opravdanje za nediplomatski stav gospodina Saracina.

Izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Vijeća Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije je licemjerno koliko i uvredljivo - smatra Vulin.

Ističe da ne bi trebalo "da čekamo još 20 godina da bi znali da nas Evropska unija neće i da će za Šiptare biti odvojeno posebno mjesto bez obzira koliko puta pogazili riječ i odbili da provedu dogovoreno", navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Nema mjesta u Vijeću Evrope i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo i Metohija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija.

Često iz Evropske unije stignu upozorenja da Srbija ne može da sjedi na dvije stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi. Neka se Evropska unija opredijeli. Od njenog opredjeljenja zavise i mnoge naše odluke - rekao je Vulin, komentarišući stav izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina da je stav Njemačke jasan i da je Kosovo u srcu Evrope i da pripada Vijeću Evrope.

Saracin je na Twitteru napisao da je ministrici vanjskih poslova prištinskih institucija Doniki Gervali jučer prenio podršku Njemačke kandidaturi Kosova za članstvo u Vijeću Evrope.

Priština je 12. maja podnijela zahtjev za prijem u Vijeće Evrope, što je Beograd ocijenio kao kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Poslije jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, šef diplomatije Nikola Selaković saopštio je da je Vučiću predao note četiri države koje su povukle priznanje Kosova, prenosi Tanjug.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo