-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 2°C
Bihać 1°C

14.05.2022 / 15:06 Rat u Ukrajini - Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Niko ne može predvidjeti koliko će trajati rat

Zelenski: Niko ne može predvidjeti koliko će trajati rat
Foto: Volodimir Zelenski / Agencije
Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da, iako Ukrajinci čine sve što mogu da protjeraju Ruse, "niko danas ne može predvidjeti koliko će ovaj rat trajati".

- To će, nažalost, zavisiti ne samo od naših ljudi, koji već daju svoj maksimum. Ovo će zavisiti od naših partnera, od evropskih zemalja, od cijelog slobodnog svijeta - rekao je on u video obraćanju naciji.

Rekao je da je zahvalan svima koji rade na jačanju sankcija Rusiji i povećanju vojne i finansijske podrške Ukrajini, javlja AP.

- Ovo je jedini recept za zaštitu slobode pred ruskom invazijom. A za zapadne zemlje to nije samo trošak. Ovdje se ne radi o računovodstvu, već o budućnosti - kazao je on.

Zelenski je rekao da je Ukrajina u petak oborila 200. ruski ratni avion i ukazao na velike gubitke Rusije u tenkovima, oklopnim vozilima, helikopterima i dronovima.

Zelenski je rekao da je Ukrajina bila uključena u "veoma teške pregovore" kako bi pokušala evakuisati ranjene borce zarobljene u čeličani u Mariupolju.

- Govorimo o velikom broju ljudi. Naravno, činimo sve da evakuišemo sve ostale, svakog našeg branioca - zaključio je ukrajinski predsjednik.


(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo